Afgelopen week ontstond grote onrust over de op handen zijnde verhuizing van een deel van de .nl-extensies naar Amazon Webservices (AWS). De beheerder van de domeinnamen met .nl, SIDN ligt zwaar onder vuur.
Het bedrijf wil een deel van de techniek achter deze domeinnamen de komende jaren gaan verhuizen naar Amazon Web Services. Deze tak van Amazon verhuurt serverruimte. Het deel dat SIDN wil verhuizen is het deel dat het cruciale ’telefoonboek’ achter de domeinextensie beheert.
Een bezoeker die bijvoorbeeld rijksoverheid.nl wil bezoeken, of de overheid wil mailen, komt op de achtergrond het digitale telefoonboek tegen dat zorgt voor de vertaling van die domeinnaam in een IP-adres. Pas dan kan het bezoek of mailtje verder. Het telefoonboek is dus onmisbaar. Zonder functioneert het internet niet.
De zorgen richten zich vooral op het feit dat Amazon een Amerikaans bedrijf is, wat betekent dat veel cruciale gegevens niet in de EU blijven. Volgens Europese regels zou dat wel moeten.
SIDN zegt tegenover de NOS dat het wel meevalt. Het onderhoud van servers is volgens hen zo duur en vergt zoveel personeel, dat het bedrijf zich genoodzaakt ziet deze techniek uit te besteden. Daarbij staan volgens SIDN de servers van Amazon die zij willen gebruiken wel degelijk in de EU.
Vereniging van registars boos
De vereniging van registrars is er in elk geval niet blij mee. Op LinkedIn schrijft de vereniging dat ze de vele verbaasde en boze reacties volledig kunnen begrijpen. “Wij zijn compleet verrast en op zijn zachtst gezegd ‘not amused’! Wij hebben dan ook direct contact met SIDN opgenomen en een spoedoverleg aangevraagd. Wij zullen contact zoeken en houden met enkele andere belangengroepen aangezien dit breder gaat dan alleen de registrars.”
Ook de Dutch Cloud Community is ‘not amused’. “Wat ons verbaasde, als brancheorganisatie van Nederlandse Hosting en Cloud Providers, is hoe dit nieuws is gepresenteerd, alsof het volstrekt normaal is dat een partij als SIDN, met haar roots in de Nederlandse infrastructuur, één van haar kerntaken en systemen niet bij een Nederlandse cloudprovider zou kunnen onderbrengen, als het besluit om het niet meer intern te (willen) draaien. Vanuit een communityperspectief, voelt dit niet echt goed. We worden overspoeld met vragen vanuit de Nederlandse internetgemeenschap en onze achterban.”
De DCC zegt de onrust te kunnen begrijpen. “Immers, SIDN heeft altijd een pittige input en mening gehad om de Nederlandse infrastructuur te verdedigen en sterker te maken en daardoor kunnen wij deze draai maar moeilijk plaatsen. Bovendien, in de lange historie van SIDN zijn de Nederlandse cloud- en hosting providers toch altijd degene die de opbouw en onderhoud hebben gefinancierd.”
De groep heeft een aantal vragen aan SIDN gesteld, waaronder de vraag of de op handen zijnde stap van SIDN wel is overlegd met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Verder wil de groep van SIDN weten hoe deze beslissing tot stand kwam, en of dit bijvoorbeeld ook met instemming is gegaan van de Vereniging van Registrars.
Intussen liggen er Kamervragen van GroenLinks-PvdA, D66 en NSC. Wordt vervolgd dus.
Lees ook:
- Webtoegankelijkheid als fundamenteel recht
- Een nieuwe benadering van security met XDR