Dure roaming binnen EU blijft nog even

Dure roaming binnen EU blijft nog even

De extra kosten voor bellen en internetten over de landsgrenzen van de EU (roaming) blijven nog even. Dat is althans het standpunt van de Raad voor Europa. De Europese ministers leggen daarmee de wens van het Europese Parlement, die juist hamert op een gelijk speelveld voor heel Europa zonder roaming, naast zicht neer.

Ook de pleidooien voor netneutraliteit voor de hele Europese Unie vindt bij de Raad geen gehoor. Daarmee laat het de oren hangen naar de telefoonmaatschappijen en veel zuidelijke landen, die aan roamingkosten veel verdienen. De Consumentenbond is inmiddels een petitie tegen de kosten gestart, meldde het NOS Journaal vrijdagochochtend.

Het definitieve oordeel van de Raad is ook tegen het zere been van vice-voorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip. Tot het laatste moment hield hij hoop op een goede uitkomst, zo bleek uit zijn tweets.

Nu het standpunt van de Raad helder is loopt ook de strategie voor eenheid in de Europese digitale markt, die de Commissie vorige maand presenteerde, goede kans in het gedrang te komen. De Raad heeft nog tot 12 juni om met nieuwe voorstellen te komen. Er is kans dat Letland het dossier doorgeeft aan Luxemburg, die in de tweede helft van het jaar voorzitter van de EU is.

De Commissie, met Andrus Ansip en Günther Oettinger, wil de eigen plannen voorrang geven en de dossiers roaming en netneutraliteit afronden. Zij hanteren nog steeds de plannen van voormalig Europees Commissaris Neelie Kroes . In september 2013 presenteerde zij het Telecoms Single Market-pakket die  communicatie  stroomlijnen.