De Europese Unie heeft besloten de invoering van een nieuw biometrisch inchecksysteem voor niet-EU-burgers uit te stellen. Het systeem, dat oorspronkelijk op 10 november 2024 zou worden geïntroduceerd, wordt nu opgeschort nadat Duitsland, Frankrijk en Nederland aangaven dat hun grenscomputersystemen nog niet klaar zijn voor de implementatie. Dit uitstel kwam aan het licht tijdens een persconferentie, waar EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, verklaarde dat 10 november niet langer haalbaar is. Er is op dit moment nog geen nieuwe datum vastgesteld, maar er wordt overwogen om het systeem gefaseerd in te voeren.
Biometrische reiscontroles
Het nieuwe systeem, het Entry/Exit System (EES), is ontworpen om een digitaal dossier aan te maken dat een reisdocument koppelt aan biometrische gegevens van de reiziger, zoals vingerafdrukken en gezichtsscan. Dit zou het handmatig stempelen van paspoorten aan de buitengrenzen van de EU overbodig maken. Het EES is bedoeld om de efficiëntie van grenscontroles te verbeteren en tegelijkertijd de veiligheid te verhogen door middel van een nauwkeurigere controle van wie het Schengengebied binnenkomt en verlaat.
Niet-EU-burgers die het Schengengebied betreden, zouden onder het nieuwe systeem verplicht worden hun vingerafdrukken te laten registreren, een gezichtsscan te laten maken en vragen te beantwoorden over hun verblijf. Dit moet ervoor zorgen dat de grenscontrole sneller verloopt en nauwkeuriger gegevens verzamelt.
Stabiliteit en functionaliteit
Desondanks bleek uit een verklaring van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat de systemen nog niet klaar zijn om het EES op tijd te implementeren. Volgens de woordvoerder is de stabiliteit en functionaliteit van het centrale EES-systeem, dat door de EU-agentschap EU-Lisa moet worden geleverd, nog niet voldoende gegarandeerd. Duitsland, Frankrijk en Nederland vertegenwoordigen samen ongeveer 40% van het passagiersverkeer dat onder dit systeem zou vallen.
Implementatie
EU-Lisa, het agentschap dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en implementatie van grootschalige IT-systemen binnen de EU, speelt een cruciale rol bij het opzetten van het EES. Hoewel Frankrijk het belang van het EES erkent, benadrukte het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken dat de invoering zorgvuldig moet worden voorbereid om technische problemen te voorkomen. De Nederlandse regering heeft vooralsnog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.
Het uitstel van het EES betekent dat de huidige grensprocedures voorlopig van kracht blijven totdat de betrokken landen klaar zijn voor de implementatie van het nieuwe systeem.