Europese bedrijven verspillen miljarden aan mobility

iPass heeft het Wi-Fi Cost Index rapport uitgebracht. Daaruit blijkt dat Europese bedrijven ruim 50% teveel uitgeven aan ad hoc verbindingskosten, voor hun medewerkers die internationaal reizen. In totaal maar liefst € 2,9 miljard per jaar.

In 2012¹ hebben alle Europese zakenreizigers 65,1 miljoen internationale reizen uitgevoerd. Daarbij hebben zij gemiddeld € 89,23 betaald voor de benodigde Internet-verbinding tijdens reizen in Europa, € 155,41 tijdens reizen naar de USA en € 167,27 naar Azië². Opgeteld hebben Europese bedrijven in 2012 minimaal € 5,8 miljard besteed om hun reizende medewerkers online te kunnen laten werken. Wanneer zij hen toegang zouden geven tot een wereldwijd WiFi-netwerk, zijn die kosten volgens het WiFi Cost Index rapport met ruim 50% te verlagen, oftewel ruim € 2,9 miljard.

WiFi Cost Index
Zakenreizigers blijken binnen Europa gemiddeld 40% van hun tijd het 3G/4G netwerk te gebruiken en voor de rest van de tijd WiFi-verbindingen. Tijdens een verblijf buiten Europa is dat 30%. De gemiddelde uitgaven aan WiFi-dagpassen bedraagt in Europa € 26,91, in de USA € 22,34 en in Azië € 33,74 per reiziger en per reis, terwijl een zakenreis gemiddeld vier dagen duurt. Voor data roaming betaalde men gemiddeld € 61,98 in Europa en € 132,38 in de USA/Azië, per reiziger en reis. In Europa kost één MB gemiddeld € 0,45 en in de USA/Azië € 1,73, terwijl het verbruik tussen de 2720 en 5754 MB ligt. Dat is voor een mix van toepassingen, zoals emailen, surfen op Internet, bellen via Skype, vergaderen via WebEx en downloaden van bestanden, als presentaties en PDF’s.

Geldverspilling door gebrek aan plannen
“Mobiel werken is tegenwoordig bij veel bedrijven volledig ingeburgerd”, zegt Rene Hendrikse VP EMEA van iPass. “Toch wordt daarbij in het huidige economische klimaat onnodig veel geld verspild, door de benodigde verbindingen voor zakenreizigers onvoldoende te managen. Zij willen op elke locatie met verschillende apparaten kunnen werken, om zo productief mogelijk te zijn. Mobility als basisbehoefte van zakenreizigers negeren, leidt daarom tot hoge onverwachte uitgaven. Door gebrek aan vooraf plannen hoe mobiele werkers te voorzien zijn van goed presterende verbindingen, belasten hoge rekeningen voor roaming en ad-hoc WiFi-toegang de afdelingsbudgetten zonder dat bedrijven daar grip op hebben. Mobility is tegenwoordig van vitaal belang voor de productiviteit van zakelijke reizigers. Dat is zowel eenvoudig als tegen aanzienlijk lagere kosten te realiseren via een provider met een wereldwijd WiFi-netwerk.”