2min Security

Europese opsporingsdiensten halen illegale streamingdienst uit de lucht

Europese opsporingsdiensten halen illegale streamingdienst uit de lucht

Europese wetshandhavingsinstanties hebben, met ondersteuning van Europol en Eurojust, een van de grootste illegale streamingnetwerken ontmanteld die zowel binnen als buiten de EU opereerde. Tijdens het onderzoek werden 102 verdachten geïdentificeerd, waarvan er elf zijn gearresteerd. Zij worden beschuldigd van het illegaal verspreiden van content van streamingdiensten, zoals films en series. Daarnaast werden meer dan 2.500 televisiezenders, waaronder sportuitzendingen, zonder toestemming van de auteursrechthouders beschikbaar gesteld aan ruim 22 miljoen gebruikers wereldwijd.

Naast inbreuken op het intellectuele eigendomsrecht (auteursrechtenschending), zijn er aanwijzingen voor andere misdrijven zoals witwassen en cybercriminaliteit, die momenteel verder worden onderzocht.

Resultaten van de operatie

  • 102 verdachten geïdentificeerd
  • 11 arrestaties verricht
  • Meer dan 112 huiszoekingen uitgevoerd
  • Minimaal 29 servers in beslag genomen
  • 100 domeinnamen offline gehaald
  • 270 IPTV-apparaten in beslag genomen
  • Meer dan 560 wederverkopers geïdentificeerd
  • Diverse drugs en wapens in beslag genomen
  • Circa €1,6 miljoen in cryptocurrency en €40.000 in contanten geconfisqueerd

Europol

Europol speelde vanaf het begin een sleutelrol in deze internationale zaak door het organiseren van meerdere virtuele vergaderingen en een operationele bijeenkomst op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag. Tijdens de onderzoeksfase analyseerde Europol de beschikbare inlichtingen, stelde rapporten op en coördineerde de volgende stappen met Eurojust. Op de actiedag werden Europol-experts ingezet in Kroatië, Italië en het Verenigd Koninkrijk om mobiele kantoren te beheren en forensische ondersteuning te bieden.

Betrokken landen en organisaties

Deelnemende landen: Bulgarije, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Roemenië, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Deelnemende instanties: Europol, Eurojust en de Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA).

Deze gezamenlijke actie benadrukt het belang van internationale samenwerking bij de bestrijding van auteursrechtenschendingen en andere gerelateerde misdrijven. Door de schaal van deze operatie en de betrokkenheid van diverse landen en instanties, wordt wederom duidelijk hoe groot de impact van illegale IPTV-diensten is op de entertainmentindustrie en de samenleving als geheel.