1 min Security

Frankrijk wil openbare WiFi en Tor verbieden

Frankrijk wil openbare WiFi en Tor verbieden

De Franse overheid komt met wetsvoorstellen die openbare wifi-netwerken verbieden en het anonieme Tor (The Onion Router)-netwerk blokkeren. De Franse krant Le Monde haalt de plannen uit buitgemaakte documenten van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De bedoeling van de overheid is dat daarmee de communicatie tussen terroristen moeilijker wordt.

Naast deze verboden zouden ook providers van voice-over-IP-diensten, als Skype, verplicht worden om encryptiecodes op verzoek aan de overheid e overhandigen. In het buitgemaakte document staan wetsvoorstellen een rond een mogelijke noodtoestand en  bestrijding van terrorisme. De nieuwe wetten zouden in januari al in stemming gebracht worden.

 

Wat is Tor?

Tor is een anoniem netwerk waarmee het diepe web of dark web kan worden geraadpleegd. Gebruikers zijn volledig anoniem en kunnen ook geblokkeerde sites bezoeken. Er zijn ook sites die speciaal ontworpen zijn voor Tor. Deze sites zijn niet te vinden via reguliere zoekmachines. Journalisten en anderen die met behoud van privacy willen internetten maken bijvoorbeeld veel gebruik van de browser.

Hoe de blokkade op het Tor-netwerk precies zou werken is overigens onbekend.