1 min Security

Friese gemeenten slachtoffer ransomware

Friese gemeenten slachtoffer ransomware

Ransomware heeft er dinsdag voor gezorgd dat zo’n zeshonderd medewerkers van de Friese gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland hun werk een paar uur moesten staken.

Rond 10.00 uur ontvingen de medewerkers een popup-melding om per direct de pc uit te schakelen. Naar verluidt was ransomware , waarbij bestanden op een computer worden gegijzeld en alleen na betaling van losgeld weer worden ontsleuteld, de oorzaak. Hoe het op de gemeentelijke computers terecht kwam is nog onduidelijk. Wel zijn alle computer momenteel weer in gebruik.

De medewerkers moesten ongeveer drie uur wachten tot ze hun werk weer konden hervatten. Gelukkig heeft de ransomware geen kwaad kunnen uitrichten. De gezamenlijke afdeling Informatisering & Automatisering gaat nu wel bekijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

De aanval op de Friese gemeenten komt daags na publicatie van een onderzoek naar ransomware. Daaruit blijkt dat in de eerste drie maanden van 2015 de aanvallen van computergijzeling zijn gestegen tot ruim 700.000. Dat is ruim twee en een half keer meer dan een kwartaal eerder.