Snel, nauwkeurig en veilig beslissen door de huisarts en bij spoed in de dagpraktijk zorgt ervoor dat patiënten zo snel mogelijk de juiste (spoed)zorg krijgen. Hierdoor verloopt de doorstroming in de hele zorgketen efficiënter. Vanaf 15 maart kunnen huisartsen en triagisten zich met Triagegame.nl verbeteren in dit beoordelings- en beslisproces (triage). De landelijke huisartsopleiding neemt de game op in het programma. Triagegame.nl is een initiatief van Boukje van Dijk van het Radboudumc. Zij ontwikkelden het in samenwerking met huisartsen en triagisten.
Goed beeld gezondheidstoestand
Huisartsenzorg is 24/7 toegankelijk. Maar zowel overdag als in de avond-/nacht-/weekenduren is beperkte capaciteit. Om de beperkte capaciteit van spoedzorg goed en veilig te organiseren past men triage toe bij aanmelding van een patiënt. Huisarts en triagist zijn samen verantwoordelijk voor een goed lopend triageproces. Deze triage heeft als doel om met een beperkt aantal vragen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gezondheidstoestand van de patiënt gebruik makend van de Nederlandse Triage Standaard.
Denkroute triagist
In de game ga je als triagist aan de slag en word je meegenomen in de denk- en beslisroute van de triagist. Je wordt gebeld door een patiënt met een hulpvraag en stelt een aantal vragen (triage) om snel te bepalen met welke urgentie en door welke zorgverlener de patiënt moet worden gezien (of niet). Aan het eind van het gesprek krijg je de ‘score’ te zien; heb je de juiste vragen gesteld en de juiste vervolghandelingen ingezet?
Verschillende levels
De totale game duurt ongeveer 60 minuten. Men kan het spel steeds spelen. Je kunt de game op drie levels spelen met op elk level vier patiënten. Tussendoor stoppen is ook geen probleem, de game “onthoudt” waar je bent gebleven op hetzelfde device.
Triagegame.nl is de eerste webbased en open source scholingsgame binnen de spoedzorg. Het is bedoeld voor iedere huisarts en triagist die het triageproces wil begrijpen of zich hierin wil verbeteren. De game is gebaseerd op de Nederlandse Triage Standaard (NTS). In de game leer je spelenderwijs en in een levensechte setting, hoe triage werkt, welke vaste criteria aan bod komen en wat potentiële valkuilen zijn.