2min Gadgets

Gemini Live binnenkort mogelijk op de Windows-taakbalk

Gemini Live binnenkort mogelijk op de Windows-taakbalk

Google’s Gemini Live AI-assistent staat op het punt een grote sprong te maken naar Windows-taakbalken, volgens een Chromium-patch die is opgemerkt door Windows Latest. Hoewel Gemini al beschikbaar is via de adresbalk van Chrome, wijst de patch erop dat Google plannen heeft om deze AI-functie te integreren in Chrome voor Windows 11, Windows 10 en mogelijk andere platforms. Als dit doorgaat, kan Gemini Live een centraal onderdeel worden van je browse-ervaring.

Gemini Live

Gemini Live is ontworpen voor natuurlijke, mensachtige gesprekken en helpt gebruikers vergelijkbaar met ChatGPT. Met real-time conversaties kan de AI antwoorden geven die rekening houden met context en toon. Op dit moment is de functie beperkt tot de Gemini-app voor Android- en iOS-apparaten, maar Google’s ambities suggereren een veel bredere beschikbaarheid.

De Chromium-codebase-patch die deze mogelijkheid suggereert, wordt beschreven als een oplossing voor ‘floaty detach on Windows’. Dit is gekoppeld aan wat Google GLIC noemt, wat vermoedelijk staat voor Gemini Live in Chrome. Google ontwikkelt een zwevend paneel om Gemini Live in de browser te hosten, vergelijkbaar met hoe Microsoft Edge Copilot gebruikte. Copilot begon als een zijbalkfunctie in Edge voordat het werd omgezet in een zelfstandige app.

Taakbalk

De verwijzingen naar een zwevend paneel suggereren dat Gemini Live mogelijk losstaat van het browservenster. In plaats daarvan zou het een zelfstandige assistent kunnen zijn, toegankelijk vanaf de taakbalk en altijd klaar om te helpen. De Chromium-patch laat zien dat Google enkele technische uitdagingen met betrekking tot het zwevende venster heeft opgelost, waardoor Gemini Live als een eigen interface kan verschijnen, los van Chrome zelf.

Wanneer de functie wordt gelanceerd, kun je wellicht simpelweg op een taakbalkpictogram klikken om Gemini Live op te roepen. Het paneel zou subtiel boven andere vensters kunnen zweven terwijl je een e-mail opstelt of online onderzoek doet. In tegenstelling tot Copilot, dat soms onhandig aanvoelde, zou Gemini Live een soepelere en meer conversatieve ervaring kunnen bieden. Met Google’s ecosystemen, zoals Gmail en Android, in gedachten, kun je rekenen op strakke integratie.

AI

Gemini Live zou een blijvend onderdeel kunnen worden van zowel online browsen als de desktopervaring. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoe goed Google eventuele prestatie- en privacykwesties oplost. Chrome staat al bekend als een browser die veel systeembronnen verbruikt, en het toevoegen van AI-functies kan hier vragen over oproepen. Toch markeert deze stap een belangrijke zet in Google’s strijd tegen Microsoft en andere AI-concurrenten.