Het Belgische techbedrijf Icometrix gebruikt AI om hersenscans van patiënten te analyseren op aandoeningen. Honderden ziekenhuizen wereldwijd gebruiken de applicatie inmiddels.
Icometrix, een spin-off van de universiteiten van Antwerpen en Leuven, ontwikkelde een unieke methode die hersenscans kan omzetten in concrete cijfers en gegevens.
“Het is een echte gamechanger. Nu gaat het snel”, zegt Wim Van Hecke in de Vlaamse krant De Tijd. Van Heecke is de oprichter en de CEO van het Leuvense Icometrix. Met die gamechanger bedoelt hij de beslissing van Amerikaanse verzekeraars om het gebruik van de technologie van Icometrix in ziekenhuizen te vergoeden.
Hersenen omzetten in cijfers
Icometrix, opgericht in 2011, is uitgegroeid tot een belangrijk puzzelstukje in het begrijpen, monitoren en behandelen van hersenaandoeningen. Het bedrijf ontwikkelt AI-modellen om hersenscans van patiënten te analyseren. Het voedt zijn modellen met massa’s hersenscans, zodat ze hersenstructuren en anomalieën leren herkennen. De algoritmes bekijken scans pixel per pixel en zien informatie die voor een arts onzichtbaar is. Icometrix zet de hersenen als het ware om in cijfers. Hoeveel is het hersenvolume gekrompen? Hoeveel hersenletsels zijn er bij MS-patiënten bijgekomen? Hoeveel zijn die gegroeid?
Scans in de cloud
“Hersenscans zijn zo geëvolueerd dat je als arts honderden slices van hersenen krijgt, van links naar rechts, van boven naar onder. Die moet je dan ook vergelijken met vorige scans,” legt Van Hecke uit in de krant. “Dat gaat vaak over verschillen van millimeters. Dat heel precies identificeren is moeilijk of onmogelijk. Onze technologie doet dat automatisch.”
Het bedrijf ontwikkelde inmiddels een groot aantal algoritmes voor neurologische aandoeningen zoals MS, hersentrauma, Parkinson, alzheimer, hersenbloedingen en epilepsie. Ziekenhuizen en onderzoekscentra sturen scans door in de cloud, Icometrix analiseert vervolgens die scans.
Afwijkingen herkennen
Het bedrijf timmert al langer aan de weg. Zo werd in 2019 nog 16 miljoen euro aan kapitaal opgehaald om te kunnen groeien. “Je kunt ons werk vergelijken met dat van een labo dat een bloedstaal analyseert”, zegt Van Hecke toen in een interview. “Je krijgt als patiënt een verslag met de gemeten waarden en de normale waarden, zodat je meteen ziet waar de afwijkingen zitten. Zo voorzien wij getallen bij een MRI-scan van de hersenen, zodat de behandelende arts ook meteen weet waar de afwijkingen zitten.”
Lees ook: ChatGPT als redder in nood