ICT haalbaarheidstoets nieuw Rijksportaal

ICT haalbaarheidstoets nieuw Rijksportaal

Nederland ICT heeft in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) een ICT Haalbaarheidstoets uitgevoerd voor een nieuw Rijksportaal voor medewerkers van de overheid. Eind december is de rapportage van de haalbaarheidstoets opgeleverd, met daarin nuttige inzichten voor zowel de opdrachtgever als de deelnemende bedrijven.

De nieuwe inzichten hebben BZK goed geholpen in de verdere voorbereiding van het project. Liesbeth Edelbroek, gedelegeerd opdrachtgever namens BZK is zeer enthousiast: “De markt heeft ons het nodige huiswerk gegeven. Vragen die we bij voorkeur moeten beantwoorden voordat het project wordt gestart. De inbreng wordt zeer gewaardeerd.”

Het onderwerp van de ICT Haalbaarheidstoets was het nieuwe Rijksportaal: een moderne, rijksbrede voorziening die medewerkers van de Rijksoverheid toegang moet bieden tot alle beschikbare digitale informatie, hulpmiddelen en diensten. Een ambitieus project met veel betrokken partijen. Rijks-CIO Dion Kotteman vroeg Nederland ICT daarom om in een vroeg stadium te toetsen of het project haalbaar en realistisch is. Het ministerie formuleerde ter voorbereiding drie hoofdvragen rond de uitgangspunten en ontwerkprincipes van het nieuwe Rijksportaal, de bedachte indeling van het portaal en de opzet van het portaal als integrale dienst.

In een workshop met de opdrachtgever en marktpartijen bleek dat de bedrijven kansen zien voor innovatie, maar tegelijkertijd de overheid adviseren om niet al te complex te beginnen. Bij de ontwikkeling en het beheer van nieuwe en bestaande toepassingen of modaliteiten vindt de markt dat de overheid nog te traditioneel denkt. Ook bleek het voor de focus van het project nodig om een beeld te hebben van de huidige infrastructuur en volwassenheid van de aan te sluiten organisaties. De bedrijven gaven verder aan dat het mogelijk is om het nieuwe Rijksportaal als één integrale dienst in de markt af te nemen. Zo kunnen op een generiek raamwerk leverancier-onafhankelijke functionaliteiten worden ontwikkeld. Het generieke raamwerk biedt ook de kans om de mogelijkheden van flexibiliteit en wendbaarheid te benutten.