Inefficiëntie grootste zorg bij samenwerking in MKB

Inefficiëntie grootste zorg bij samenwerking in MKB

Inefficiëntie is de grootste zorg van beslissers in het MKB als het gaat om onderlinge samenwerking binnen de organisatie. 31 procent van de MKB’ers geeft aan hier het meest voor te vrezen. Gebrek aan onderling contact tussen medewerkers vormt voor 29 procent de grootste zorg op het gebied van samenwerken. Het feit dat medewerkers op verschillende plekken zitten (40%) en veel onderweg zijn (28%) draagt daaraan bij. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Infopact, leverancier van IP-communicatieoplossingen voor de zakelijke markt, onder 500 beslissers in de zakelijke dienstverlening van het MKB. Het onderzoek laat zien dat er op het gebied van samenwerking binnen het MKB nog veel te winnen valt.

Het onderzoek zoomt in op de specifieke branches binnen de zakelijke dienstverlening. Het blijkt dat het verliezen van kennis ook een grote angst is van veel ondernemers. Zo geeft 32 procent van de beslissers binnen de onderzoeksbureaus aan dat het gebrek aan kennisborging hun grootste zorg is als het gaat om samenwerken. Gebrek aan kennisdeling blijkt hetgeen te zijn waar vooral de advocatuur/juridische dienstverlening het meest voor vreest (34%). Het delen en borgen van kennis is een belangrijk vraagstuk binnen het MKB, dat om een effectieve en efficiënte samenwerkingsoplossing vraagt.

Erik Eising, algemeen directeur bij Infopact: “Tijd is een hot topic in het MKB. Ondernemers hebben er altijd te weinig van en het is een typische kostenpost waar ze graag op willen bezuinigen. Als je kijkt naar onderlinge samenwerking binnen het MKB, dan kun je stellen dat het ondernemers vaak veel tijd − en daarmee geld kost. Een geïntegreerde samenwerkingsoplossing zou een uitkomst zijn voor het MKB. Wanneer medewerkers snel en doeltreffend online informatie en documenten kunnen delen, op afstand kunnen vergaderen, bellen en online chatten in een beveiligde omgeving, dan bespaart dat de organisatie een hoop tijd. Bovendien draagt het bij aan effectieve kennisdeling en –borging. Wanneer zo’n geïntegreerde oplossing voor een vast bedrag per maand afgekocht kan worden, komen ondernemers nooit voor onverwachte kosten te staan. Op die manier kunnen bedrijven in het MKB zich bezig houden met hun core business en tegelijkertijd aan tijd en productiviteit winnen.”