Meer dan de helft van de mkb’ers in de productie worstelt met innovatie. 51 procent heeft moeite met de ontwikkeling van nieuwe producten. En dit terwijl innovatie nodig is om als onderneming succesvol te blijven en concurrentievoordeel te halen. Zo blijkt uit de MKB Cloud Barometer van Exact en KPN.
Het aantal ondernemers dat innovatie ziet als grote uitdaging is verder gegroeid van 48 procent vorig jaar naar 51 procent dit jaar. Mogelijk speelt de beperkte tijd die ondernemers kunnen besteden aan de core business daarbij een rol. Uit het onderzoek blijkt dat voor 32 procent (24 procent vorig jaar) het een uitdaging is om genoeg tijd over te houden voor de kernactiviteiten van het bedrijf, terwijl daar de boterham mee wordt verdiend. Toch zijn de verwachtingen voor dit jaar positief en verwacht één op de twee ondernemers dit jaar een groei door te maken.
Een tweede uitdaging van mkb-productiebedrijven dit jaar zijn de kosten. Ondernemers hebben meer moeite om facturen tijdig betaald te krijgen (36 procent) en voorraadbeheer efficiënter te maken (36 procent). Vorig jaar was dat in beide gevallen nog 27 procent. Meer dan eenderde (34 procent) geeft aan orders soms niet tijdig uit te kunnen leveren doordat er minder materialen in huis blijken te zijn dan gedacht. Dit heeft consequenties voor de business, want volgens 31 procent van de respondenten verliest het bedrijf een klant als er te laat wordt geleverd.
Volgens Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact, toont het onderzoek aan dat er veel ruimte voor verbetering is in de productiesector. Hoewel de marktomstandigheden zijn verbeterd, dienen bedrijven toch eerst kritisch naar de eigen organisatie te kijken. “Efficiënte bedrijfsprocessen hebben een positieve invloed op de prestaties van een bedrijf. Het is dus zaak om eerst de huidige bedrijfsvoering onder de loep te nemen en te beoordelen welke processen kunnen worden verbeterd.”
De Jong vervolgt: “We zien dat steeds meer ondernemers gebruikmaken van cloud-oplossingen voor bijvoorbeeld boekhouding, voorraadbeheer en offertes. Ik zie dagelijks ondernemers die initiatieven in de cloud ontplooien. Ook in de productiesector. Zoals bijvoorbeeld EPAC, een snelgroeiend assemblagebedrijf voor elektronica. Zij maken printplaten met soms wel 100 verschillende elementen. Gezien de logistieke complexiteit is het voor EPAC van groot belang dat alles in de keten gesmeerd verloopt. Met Exact Online hebben zij alles binnen de keten gekoppeld: van artikel, stukprijs en voorraad tot administratie, facturatie etc. En dankzij de beschikbaarheid in de cloud hebben zij meer overzicht en structuur gekregen en kunnen ze veel efficiënter werken. Zo is bijvoorbeeld de productie gekoppeld aan de administratie en is van elke werkorder de status en het aantal gemaakte uren te zien.”