Het welzijn van Europese IT-professionals is in gevaar. Bijna driekwart (73%) heeft namelijk werkstress of een burn-out. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ISACA.
Volgens de beroepsvereniging manifesteert dit zich op verschillende manieren. Drie op de vijf (61%) noemt hoge werkdruk als oorzaak. Te strakke deadlines (44%) en een gebrek aan middelen (43%) staan op twee en drie. Bijna de helft (47%) vond dat moeilijk of niet-ondersteunend management invloed had op het welzijn op de werkplek.
Ook externe uitdagingen, zoals de bredere vaardigheidskloof in de sector, zorgt dat er steeds meer werk op de schouders van het bestaande personeel terecht komt. Ook dit is dus een oorzaak van werkstress.
Bijna de helft (45%) van de Europese IT-professionals besloot tot een baan in de sector vanwege het probleemoplossende en creatieve aspect, en 47% blijft in hun huidige baan omdat ze die interessant vinden. Werken in de IT biedt ook een goede loopbaanontwikkeling, zo blijkt. Ruim twee derde (68%) van de ondervraagde professionals kreeg in de afgelopen twee jaar een salarisverhoging of promotie. Maar voor wie die de sector wil betreden, kan het juist moeilijk zijn. Dertig procent van de IT-professionals zei dat gespecialiseerde vaardigheden die je nodig hebt voor specifieke IT-gebieden de derde grootste uitdaging in Europa vormen.
Gebrek aan mentorschap
Een andere frustratie voor een kwart van de IT-professionals (24%) is een gebrek aan mentorschap of begeleiding. Daar lopen vooral starters tegenaan. Slechts 15% van de Europese IT-professionals heeft überhaupt een mentor. Dit ondanks het feit dat ruim driekwart (76%) van mening is dat goede mentoren of rolmodellen belangrijk voor hen zijn.
Dat wil niet zeggen dat er in de sector geen vooruitgang is geboekt. Europese IT-professionals erkennen het voordeel van kwalificaties bij het bevorderen van hun ontwikkeling. Zeker 90% heeft deelgenomen aan certificeringen om hun carrière vooruit te helpen. Bijna driekwart (74%) zei dat hun werkgever certificeringen verstrekt of daarvoor betaalt als onderdeel van hun loopbaanontwikkeling.
Tip:
- Klein beginnen, groot winnen: drie tips voor het doorvoeren van productiviteitsveranderingen