2min Security

“Kleinere bedrijven kwetsbaarder voor cyberaanvallen”

“Kleinere bedrijven kwetsbaarder voor cyberaanvallen”

Bedrijven met 200 tot 500 werknemers hebben aanzienlijk meer moeite om zich te beschermen tegen cyberdreigingen in vergelijking met grotere organisaties. Dit blijkt uit recent onderzoek van Solvinity. Dit is een Nederlandse leverancier van Secure Managed Cloud oplossingen. Zij voerde het onderzoek uit in samenwerking met Panelwizard onder bijna 500 IT-professionals. 

Twee derde (64%) van de respondenten vindt dat hun organisatie voldoende weerstand kan bieden tegen cyberaanvallen. Opvallend is dat dit percentage stijgt naarmate de bedrijven groter zijn. Drie op de tien IT-professionals zeggen dat hun grootste uitdaging het gedegen implementeren van de juiste beveiligingsmaatregelen is, gevolgd door het gericht identificeren van te beschermen processen, systemen en data (24%).

Public cloud gebruikers rapporteren de grootste uitdaging in het snel en adequaat reageren op security-incidenten, terwijl private en on-premise gebruikers meer moeite hebben met het tijdig detecteren van deze incidenten. Bijna 40% van de ondervraagden geeft aan dat hun organisatie een hybride cloudomgeving gebruikt. Dit wordt gevolgd door on-premise (21%), private cloud (17%) en public cloud (16%).

Uitdagingen en maatregelen

Het onderzoek geeft aan dat de grootste security-uitdaging binnen IT-omgevingen van bedrijven het gedegen implementeren van de juiste beveiligingsmaatregelen is. Dit wordt gevolgd door het gericht identificeren van te beschermen processen, systemen en data. Middelgrote bedrijven (500-999 werknemers) zien deze uitdagingen als de grootste bedreigingen voor hun beveiligingsstrategie.

Prioriteiten voor bedrijven

Cybercriminelen zitten niet stil en ook in regelgeving zijn er continu veranderingen. IT-professionals bij bedrijven en instellingen krijgen meer taken en verantwoordelijkheden waardoor zij behoefte hebben aan meer kennis en betere technologie. 

Martin Maas, Chief Information Security Officer van Solvinity benadrukt: “Het is essentieel dat bedrijven, ongeacht hun grootte of de gekozen IT-omgeving, blijven investeren in kennis, technologie en personeelstraining. Cyberdreigingen evolueren voortdurend en alleen door een holistische en proactieve aanpak kunnen organisaties zich adequaat verdedigen.”