Volgens een recente studie die Genpact samen met HFS Research uitvoerde staan bedrijven wereldwijd voor een cruciale uitdaging, schrijft IT-Business. Wie de komende twee jaar niet benut voor de introductie van generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI), loopt het risico achterop te raken in de competitieve markt.
Wijdverbreide Investeringen in GenAI
Uit de studie blijkt dat bedrijven wereldwijd nog aan het begin van hun GenAI-reis staan Toch investeren ze al aanzienlijk in de toepassing en integratie ervan. Ongeveer vijf procent van de bedrijven profileert zich als pioniers, terwijl 27 procent strategisch gebruik maakt van GenAI. Ongeveer 45 procent is nog afwachtend en deed nog geen investeringen. Deze bedrijven hopen binnen de komende twee jaar de voordelen van GenAI volledig te benutten, waardoor een inhaalbeweging onvermijdelijk is om concurrentieachterstand te voorkomen.
Voor bedrijven die GenAI willen gebruiken om zakelijke meerwaarde te creëren, is het van essentieel belang om hun AI-strategieën te koppelen aan groei, klantbinding en concurrentievoordelen. Het is noodzakelijk om GenAI verder te zien dan louter productiviteitsverbeteringen.
Budgetallocatie voor GenAI
42 procent van de leidinggevenden is bereid om tussen de vijf en tien procent van hun totale technologiebudget aan GenAI te besteden. Bovendien is 29 procent van plan om zelfs tussen de elf en twintig procent in dit domein te investeren. Deze cijfers onderstrepen het vertrouwen van bedrijven in de potentie van generatieve AI. Dit ondanks de relatief jonge technologie.
Om deze investeringen mogelijk te maken, heralloceren ongeveer de helft van de bedrijven middelen uit andere gebieden zoals IT-infrastructuur en softwareontwikkeling. Sectors zoals gezondheidszorg, detailhandel en hightech verschuiven hun budgetten, terwijl de bank- en verzekeringssectoren eerder geneigd zijn om extra budgetten voor AI-initiatieven te voorzien. In deze sectoren geeft 53 procent van de respondenten aan extra middelen te willen inzetten.
Uitdagingen bij de implementatie
Duitse bedrijfsleiders staan voor drie belangrijke uitdagingen: het opstellen van een gestructureerd plan voor de inzet van GenAI, het creatief aanpakken van het tekort aan gekwalificeerd personeel, en het waarborgen van hoge datakwaliteit door middel van een werkbare datastrategie. Volgens de studie is 57 procent van de Duitse leiders van mening dat een combinatie van zakelijke en technische vaardigheden cruciaal is voor een succesvolle implementatie van GenAI.
Samenwerking met partners
Hoewel ongeveer 40 procent van de respondenten technologie- en dataleveranciers als cruciaal beschouwt, meent 43 procent dat partners die zowel IT-systemen als zakelijke en adviesdiensten aanbieden, essentieel zijn. Bedrijven realiseren zich dat ze niet over de benodigde expertise beschikken om GenAI zelfstandig te implementeren. Ze geven daarom de voorkeur aan partners met een holistische benadering.