Lab TU Eindhoven wil 1000 keer snellere WiFi in 2020

Lab TU Eindhoven wil 1000 keer snellere WiFi in 2020

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) opent maandag 31 augustus het Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe). Het nieuwe lab van TU Eindhoven werkt onder andere aan een onderzoek om in 2020 WiFi van 1 terabit, ofwel 1000 Gb per seconde, te realiseren. Dit is ongeveer duizend keer de huidige snelheid van WiFi. Volgene de TU/e zijn de snelheden nodig voor de verdere opkomst van het Internet of Things.

CWTe werkt tegelijkertijd aan een onderzoek naar minuscule, goedkope sensoren met weinig tot geen stroomverbruik. Ze halen energie uit de radiogolven van draadloze netwerken. De minisensoren zijn bijvoorbeeld bruikbaar als goedkoop sensornet in gebouwen die een constante temperatuur nodig hebben.
Het centrum werkt ook aan terahertz-technologie (1000 miljard trillingen per seconde). Dit elektromagnetische frequentiegebied stelt de medische wereld in staat te werken met zeer scherpe beeldvorming. Ook systemen voor wapendetectie zijn met terahertz-technologie veel effectiever.

 

Betrouwbaar

Om betrouwbare resultaten te halen is het lab helemaal elektromagnetisch afgeschermd. Zelfs de ramen houden elektromagnetische velden tegen. De afscherming moet zorgen dat verstoringen door bijvoorbeeld telefoonverkeer buiten de deur blijven. Verder is de temperatuur in het hele gebouw stabiel en is er bijna geen statische elektriciteit.