Mammoet, gespecialiseerd in zware hijs- en transportoplossingen, transformeert zijn bedrijfsprocessen met ‘RISE with SAP’, ondersteund door SAP-partner myBrand Conclusion.
Door de verouderde ERP-omgeving te vervangen optimaliseert Mammoet de planning en inzet van zijn kapitaalintensieve assets. Met meer dan honderd vestigingen in veertig landen vereist dit een systeem dat wereldwijd standaardisatie en efficiëntie mogelijk maakt.
Uniforme standaard
Mammoets strategie om de benuttingsgraad van zijn middelen hoog te houden, vereist een geïntegreerde planning. En toegang tot centrale informatie. Het bedrijf gebruikte een eerdere ERP-infrastructuur sinds 1998. Er was echter inmiddels sprake van een versnipperd landschap waarin regio’s eigen oplossingen gebruikten. Dit bemoeilijkte een uniforme planning. Zo ontstond het project ‘Reshape ERP’, dat later de naam SHERPA kreeg. SHERPA is een programma dat de Mammoet-werkwijze herstructureert naar een uniforme standaard en is opgezet als complete businesstransformatie, niet slechts als een IT-upgrade.
Efficiënte planning
Het nieuwe systeemlandschap bestaat uit SAP S/4HANA als kern, SAP Business Technology Platform (BTP) voor integratie, Delmia Quintiq voor planning, SAP Analytics Cloud, en Mendix voor low-code ontwikkeling. Deze combinatie van systemen maakt niet alleen efficiënte planning mogelijk, maar stelt Mammoet ook in staat om toekomstige behoeften en uitdagingen beter te voorspellen. En zich daarop voor te bereiden.
In 2022 trad myBrand Conclusion aan als implementatiepartner. SHERPA omvat zeventig deelprojecten die diep ingrijpen op de bedrijfsvoering. Mammoet koos er bewust voor ongeveer veertig medewerkers uit verschillende bedrijfsonderdelen vrij te maken om als key users deel te nemen. En om zo hun expertise en mandaat bij besluitvorming in te zetten.
Weinig maatwerk
Een belangrijk aspect van het succes van SHERPA is de ‘fit to standard’-aanpak, waarbij zo veel mogelijk is vastgehouden aan de standaardfuncties van SAP, waardoor maatwerk tot een minimum beperkt bleef. Dit zorgde voor eenvoud in implementatie en onderhoud, waarbij het gehele datamodel binnen de SAP-standaard past. In veertien sprints van drie weken migreerde Mammoet zijn vestigingen naar dit uniforme SAP-framework. België en Nederland waren de eerste landen die live gingen, met verdere uitrol gepland tot 2026.