2min Security

MI6 en CIA zetten AI in tegen technologische dreigingsactoren

MI6 en CIA zetten AI in tegen technologische dreigingsactoren

Voor het eerst hebben de directeuren van de belangrijkste veiligheidsdiensten ter wereld onthuld dat hun agentschappen generatieve AI hebben omarmd om technologische dreigingen te bestrijden. In een artikel in de Financial Times benadrukken CIA-directeur Bill Burns en Richard Moore, hoofd van de Britse geheime inlichtingendienst (SIS, informeel MI6) dat hun dienstenAI inzetten om hun activiteiten te ondersteunen en te verbeteren.

Het gaat daarbij “Van het samenvatten van informatie tot het genereren van ideeën en het identificeren van belangrijke gegevens in een zee van informatie,” aldus Burns en Moore. Het tweetal stelt dat ze AI, ook generatieve AI, trainen om hun eigen operaties te beschermen en te testen door middel van zogenaamde ‘red teaming’. Red Teams zijn binnen militaire- of veiligheidsdiensten collega’s die de rol van tegenstander op zich nemen in een simulatie. De veiligheidsdiensten geven aan dat ze AI voor deze rol inzetten om ervoor te zorgen dat operaties en agenten geheim kunnen blijven wanneer dat nodig is.

Crimineel jargon ontcijferen

Daarnaast maken ze gebruik van cloudtechnologieën om hun datawetenschappers optimaal te laten profiteren van beschikbare gegevens en werken ze samen met innovatieve bedrijven in de VS, het VK en daarbuiten.

In een gesprek met hoofdredacteur Roula Khalaf onthulde Moore dat MI6 gebruikmaakt van grote taalmodellen (Large Language Models ofwel LLM’s) om door de enorme hoeveelheid extremistische inhoud op internet te navigeren en het nieuwste criminele jargon te ontcijferen. Dit stelt hun agenten in staat om geloofwaardig te communiceren met diverse gemeenschappen, wat essentieel is voor het werk van een inlichtingendienst.

Nieuwe dreigingen

De samenwerking tussen MI6 en de CIA komt voort uit de groeiende bedreigingen door nieuwe technologieën. Beide inlichtingenleiders wijzen erop dat de internationale orde “op een manier wordt bedreigd die we sinds de Koude Oorlog niet hebben gezien.” Ze verwijzen hierbij ook naar de oorlog in Oekraïne, waar technologie, gecombineerd met traditionele wapens, het verloop van de oorlog aanzienlijk heeft beïnvloed.

Naast de Oekraïense situatie richten de CIA en MI6 zich op het verstoren van desinformatiecampagnes van Rusland en het aanpakken van de “roekeloze sabotagecampagne in Europa” die het land zou uitvoeren. Tegelijkertijd vormt China volgens Burns en Moore “de belangrijkste inlichtingen- en geopolitieke uitdaging van de 21e eeuw.” Om deze bedreigingen te bestrijden, heeft de CIA haar budget in de afgelopen drie jaar verdrievoudigd, waarbij de “China-uitdaging” nu 20 procent van het totale budget uitmaakt.

Lees ook: Inlichtingendiensten kunnen sneller en beter optreden tegen cyberdreiging