Microsoft krijgt kritiek vanwege de samenwerking met de fossiele brandstofsector. Volgens de organisatie As You Sow worden aandeelhouders mogelijk blootgesteld aan financiële risico’s door Microsofts betrokkenheid bij deze sector.
Ondanks zijn imago als voorloper op het gebied van duurzaamheid, benut de tech-gigant kunstmatige intelligentie (AI) en cloud computing juist om olie- en gaswinning te ondersteunen, dit meldt The Register.
In een recente melding bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, probeert As You Sow een voorstel op de agenda van Microsofts jaarlijkse aandeelhoudersvergadering te krijgen. Het doel is dat Microsoft rapporteert over de “reputatie-, juridische en operationele risico’s” van het ondersteunen van fossiele brandstoffen met zijn technologie. Dit opdat investeerders de mogelijke gevolgen kunnen begrijpen.
As You Sow benadrukt dat Microsoft samenwerkt met energiebedrijven die zeggen te streven naar netto nul-uitstoot, maar dat Microsoft geen externe standaard hanteert om deze claims te beoordelen.
Grootste cloudleverancier aan de sector
Volgens marktonderzoekers bij Kimberlite is Microsoft momenteel zelfs de grootste cloudleverancier aan de olie- en gassector, vóór Amazon en Google. Dit roept vragen op over de echte inzet van Microsoft voor de klimaatdoelen die het bedrijf naar eigen zeggen nastreeft. Elsa Nightingale, een analist bij Canalys, stelt dat bedrijven die AI gebruiken om fossiele brandstoffen te exploiteren niet langer kunnen claimen klimaatvriendelijke doelen te ondersteunen.
Toegenomen CO2-uitstoot
Microsoft profileert zichzelf als een ‘eerste beweger’ in klimaatbeleid en heeft zich toegewijd aan een negatieve koolstofbalans tegen 2030. Echter, volgens Microsofts recente duurzaamheidrapport is de CO2-uitstoot sinds 2020 met bijna 30 procent toegenomen, voornamelijk door de groei in datacentra om te voldoen aan de vraag naar cloudservices. Indirecte uitstoot, ook wel Scope 3-emissies genoemd, dragen sterk bij aan deze stijging.
AI komt met milieu-uitdagingen
Nightingale benadrukt dat, hoewel AI aanzienlijke kansen biedt, het energie- en waterverbruik problematisch zijn voor duurzaamheid. Canalys-onderzoek wijst uit dat 53 procent van de kanaalpartners AI als een ‘enorme’ of belangrijke kans ziet, ondanks de milieu-uitdagingen die de huidige AI-groei met zich meebrengt.
De situatie vraagt om transparantie en verantwoordelijkheid vanuit Microsoft. Door de impact van zijn technologie op de klimaatdoelen te erkennen en te rapporteren, zou Microsoft niet alleen aandeelhouders informeren, maar ook een stap zetten naar duurzame innovatie en risicobeheersing.