Het Nederlandse QuiX Quantum heeft 15 miljoen euro opgehaald in een Serie A-financiering voor de bouw van ’s werelds eerste universele fotonische kwantumcomputer. Als alles goed gaat start de bouw volgend jaar.
De investeringsronde werd geleid door Invest-NL en het EIC Fund, met deelname van bestaande investeerders PhotonVentures, Oost NL en FORWARD.one. Deze financiering volgde op de toekenning van het European Innovation Council (EIC) Accelerator-programma. Dit initiatief van de Europese Commissie ondersteunt bedrijven met baanbrekende technologieën.
Sinds de oprichting in 2019 bracht QuiX Quantum meerdere kwantumprocessors voort die wereldrecords hebben gevestigd. Het bedrijf is intussen voorkeursleverancier in heel Europa. Het bedrijf verkocht in 2022 zowel 8-qubit als 64-qubit fotonische kwantumcomputers aan het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR QCI). In 2024 maakte het bedrijf zijn systemen toegankelijk via de cloud. Dit opende de weg voor hybride computing en toepassing van kwantumcomputing in de praktijk in sectoren als infrastructuur, defensie, gezondheidszorg en IT.
Komst van de universele fotonische kwantumcomputer
Met de nieuwe financiering gaat het bedrijf nu de eerste generatie universele fotonische kwantumcomputer realiseren. Hiermee wordt het mogelijk een universele set kwantumpoorten te implementeren, waarmee willekeurige kwantumbewerkingen mogelijk worden. Deze doorbraak markeert het begin van universele kwantumcomputing en versnelt de de ontwikkeling naar grootschalige, fouttolerante systemen.
Het bedrijf wil hiermee inspelen op de groeiende vraag van datacenters en eindgebruikers naar meer rekenkracht en directe toegang tot fysieke kwantumhardware voor het testen van algoritmen en toepassingen. De universele fotonische kwantumcomputer van QuiX Quantum maakt gebruik van de principes van superpositie, verstrengeling en interferentie om informatie op fundamenteel andere manieren te verwerken dan klassieke computers. De systemen draaien op siliciumnitridechips die geschikt zijn voor productie in grote volumes. Ze zijn uiterst schaalbaar, werken grotendeels bij kamertemperatuur en zijn volledig compatibel met datacenteromgevingen. Deze eigenschappen beloven ongekende rekenkracht vrij te maken voor toepassingen in onder meer katalysatorsimulaties, moleculaire dynamica, machine learning en data-analyse.
“Onze Serie A-financieringsronde stelt ons in staat om de essentiële bouwstenenvoor een fouttolerante universele kwantumcomputer verder te ontwikkelen”, zegt dr. Ing. Stefan Hengesbach, CEO van QuiX Quantum. “Met ons systeem van de eerste generatie in 2026 demonstreren we universaliteit, door hardnekkige uitdagingen aan te pakken zoals snelle feedforward-elektronica en enkelvoudige fotonbronnen. Ons systeem van de volgende generatie, gepland voor 2027, zal zich richten op foutcorrectie, een cruciale stap richting fouttolerante systemen die industrieën zoals chemische technologie, geneesmiddelenontwikkeling, fraudedetectie en geavanceerde productie kunnen veranderen.”
Tip:
- De quantumrevolutie staat voor de deur