Meer dan de helft van de Nederlandse topmanagers (65%) geeft toe dat een miscommunicatie met de IT-afdeling rond de IT_security leidde tot zeker één incident in hun organisaties. In termen van persoonlijke opvattingen noemde de meerderheid van de niet-IT-managers een verminderd gevoel van samenwerking tussen verschillende teams (44%). De situatie doet hen twijfelen aan de vaardigheden en capaciteiten van hun collega’s wanneer de communicatie met hun IT-securitymedewerkers onduidelijk was (24%).
Volgens het recente onderzoek van Forrester analytics besteden bedrijven gemiddeld 37 dagen en 2,4 miljoen dollar (ruim 2,2 miljoen euro) aan opsporen en herstellen van een cybersecurity-inbreuk. Om te bepalen in hoeverre wederzijds begrip tussen leidinggevenden en informatiesecurityteams van invloed is op de cyberweerbaarheid van bedrijven, hield Kaspersky een wereldwijde enquête onder meer dan 1300 bedrijfsleiders.
Volgens de resultaten van het onderzoek ondervond 98% van de niet-IT-respondenten miscommunicatie over IT_security. De communicatiestoring leidt meestal tot ernstige vertragingen bij projecten (68%) en cybersecurity-incidenten (65%). Bijna een derde van de respondenten (respectievelijk 31% en 26%) zegt zelfs meer dan eens met deze problemen te zijn geconfronteerd. Andere negatieve gevolgen zijn een verspild budget (70%), het verlies van een gewaardeerde medewerker (74%) en verslechterde relaties tussen teams (76%).
Naast het verslechteren van bedrijfsdoelen, heeft onduidelijke communicatie met IT-securitymedewerkers ook invloed op de emotionele toestand van het team en doet het executives twijfelen aan de vaardigheden en capaciteiten van deze IT-medewerkers. Ook geeft 20 procent van de executives toe dat misverstanden hen het vertrouwen in de veiligheid van het bedrijf doen verliezen en 21 procent vindt dat deze situatie hen nerveus maakt, wat hun werkprestaties beïnvloedt.
Lees ook:
- Dutch Cybersecurity Assembly zet cybersecurity baseline op
- Qualys: ‘Groeiende complexiteit rondom security heeft compleet inzicht nodig’