2min Security

Mobiele malware: per gebruiker drie pogingen tot infectie in 2013

Mobiele malware: per gebruiker drie pogingen tot infectie in 2013

Afgelopen jaar werden er bijna 100.000 verschillende nieuwe kwaadaardige programma’s voor mobiele apparaten gedetecteerd. En ruime verdubbeling in vergelijking met 2012.

In 2012 werden 40.059 verschillende kwaadaardige programma’s geregistreerd. Op 1 januari van 2014, bestond de ‘verzameling’ malware samples van Kaspersky Lab in totaal uit 143.211 exemplaren. Een aantal zaken valt daarbij nadrukkelijk op. Ten eerste betreft het in 98,1 procent van de gevallen malware die zich richt op Android-apparaten. Daarnaast is het opvallend dat het aantal kwaadaardige applicaties dat door cybercriminelen gebruikt is om malware voor Android-gebaseerde apparaten te verspreiden ongeveer vier miljoen bedroeg. In 2012-2013 werden er in totaal 10 miljoen kwaadaardige Android apps gedetecteerd.

De top vijf van landen waar de meeste unieke gebruikers werden aangevallen is: Rusland (40%), India (8%), Vietnam (4%), Oekraïne (4%) en het Verenigd Koninkrijk (3%).

Het merendeel van de mobiele malware in 2013 is ontwikkeld om financiële middelen – of op zijn minst financiële gegevens – van gebruikers te ontvreemden. Het aantal mobiele malware modificaties die speciaal zijn ontwikkeld voor phishing, diefstal van bankgegevens en geld van bankrekeningen is bijna twintig keer verdubbeld. Daat staat tegenover dat 2.500 pogingen tot infectie door trojans gericht op het stelen van geld van bankrekeningen konden worden geblokkeerd.

Een geld stelende trojan (banking trojan) is veruit het meest gevaarlijke type mobiele malware voor gebruikers. Sommige van de in 2013 ontdekte trojans waren meer gericht op het stelen van geld van de bankrekeningen van de slachtoffers, in plaats van geld van hun mobiele account. Dit vergroot het potentiële verlies aanzienlijk.