Nederland moet nu inhaken op Industrie 4.0

Nederland moet nu inhaken op Industrie 4.0

Nederland moet dringend een inhaalslag maken op het gebied van nieuwe, slimme productietechnologieën. Anders dreigt ons land in de zogenaamde vierde industriële revolutie de aansluiting te verliezen.

Dit zegt Ben van Lier, Director Strategy & Innovation bij IT-dienstverlener Centric, een van de toonaangevende Nederlandse spelers op het gebied van Industrie 4.0 of ‘the internet of things’. In een interview voor de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) verwijt hij de Nederlandse overheid geen systematisch beleid te voeren.

“Het internet of things zal over ons heen komen”, aldus Van Lier. “In Nederland is er echter geen sense of urgency. Er is te weinig aandacht voor de maakindustrie en ook informatietechnologie staat niet hoog op de agenda.”

Volgens Van Lier heeft de Nederlandse politiek de impact van de ontwikkelingen rondom het ‘internet of things’ op economie en maatschappij nog niet begrepen. “Duitsland is het enige land in West-Europa dat hier momenteel beleid op voert. Als wij hier in Nederland ook maar iets willen, moeten wij ons bij Duitsland aansluiten.”

Niet voor niets is Industrie 4.0 het hoofdthema van de aankomende Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld, waar Nederland dit jaar als officieel partnerland optreedt. “In Duitsland heeft het bedrijfsleven het thema Industrie 4.0 op de politieke agenda geplaatst”, aldus Van Lier. Het land steekt nu 200 miljoen euro in research en ontwikkeling rondom het internet of things. “In Nederland zou dergelijk beleid vanuit de topsectoren moeten komen, maar dat gebeurt momenteel niet. ICT maakt geen deel uit van de topsectoren.”

“Ik weet dat Angela Merkel op de hoogte is van het thema Industrie 4.0. Ook Nederland zal een antwoord moeten hebben op de vraag wat het hierin wil betekenen”, aldus Van Lier. Volgens hem zijn veel Nederlandse bedrijven in de praktijk wel degelijk bezig met het internet of things. “Denk aan bedrijven als ASML, maar bijvoorbeeld ook aan de agrosector. Echter, de systematische ondersteuning vanuit de overheid ontbreekt.”

Hierdoor zou Nederland op korte termijn op een achterstand kunnen komen te staan. Van Lier: “Hoe langer we blijven afwachten, hoe minder grip we hebben op wat er gebeurt. En we kunnen de ontwikkeling niet stilzetten. Het komt hoe dan ook onze samenleving binnen.”