2min Ondernemen

Nederland pleit voor vereenvoudiging EU-regels digitale economie

Nederland pleit voor vereenvoudiging EU-regels digitale economie

De Europese Unie heeft recent meer dan tien nieuwe wetten geïntroduceerd of aangekondigd die de digitale economie moeten versterken. Deze regelgeving richt zich op gebieden zoals digitale platforms, kunstmatige intelligentie, productveiligheid en datagebruik. Hoewel deze regels bijdragen aan eerlijke concurrentie en betere consumentenbescherming, veroorzaken ze soms verwarring of overlap. Vooral mkb-ondernemers kunnen hierdoor belemmeringen ervaren.

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken heeft samen met België, Duitsland, Estland, Finland, Griekenland, Ierland, Slowakije en Zweden in Brussel de Europese Commissie opgeroepen om deze problemen aan te pakken. Dit gebeurde tijdens de EU Telecomraad.

Digitale economie

In november spraken de EU-ministers af dat een vermindering van de regeldruk met 25 procent een doel is voor de nieuwe Europese Commissie. Nederland ondersteunt daarom het voorstel van de nieuwe EU-commissaris Henna Virkkunen om te onderzoeken hoe de huidige en toekomstige digitale wetgeving in de praktijk werkt voor het MKB. Beljaarts benadrukt dat dit het liefst binnen de eerste 100 dagen van de nieuwe Commissie moet gebeuren.

Volgens de minister is de digitale interne markt van groot belang om MKB’ers te ondersteunen, groeikansen te bieden en consumenten te beschermen. Nu veel nieuwe regels van kracht zijn of binnenkort worden ingevoerd, is het essentieel om te beoordelen of ze hun doelen effectief bereiken.

AI-taalmodellen

Digitale mkb-ondernemers ervaren vaak obstakels doordat ze niet weten waar ze moeten beginnen of niet beschikken over voldoende juridische kennis. Nederland en acht andere lidstaten vragen de Europese Commissie daarom om paneldiscussies te organiseren met digitale mkb’ers. Daarnaast pleiten ze voor een inventarisatie van conflicterende definities in de wetgeving, zoals van termen als ‘platform’, ‘data’ en ‘systeemrisico’.

Het gebruik van AI-taalmodellen kan helpen om overlap in de regelgeving te identificeren en kansen voor vereenvoudiging te benutten. Zo kan de digitale economie inclusiever en toegankelijker worden voor ondernemers in heel Europa.