OpenAI gaat niet in op een mogelijk bod van bijna 100 miljard dollar die Elon Musk en andere investeerders op de AI-koploper hebben uitgebracht. Reden voor het bod zou zijn dat Musk zou willen dat de LLM’s van OpenAI weer open-source worden.
Het bod van 97,4 miljard dollar op OpenAI werd gisteren bekend gemaakt door zakenkrant Wall Street Journal. Naast de Tesla-, SpaceX-, X-, Neuralink-eigenaar en Trump-vertrouweling Elon Musk, wordt het bod ondersteund door zijn eigen AI-bedrijf xAI, verschillende investeringsfondsen, waaronder Valor Equity Partners, Baron Capital, Atreides Management, Vy Capital, 8VC van Palantir-medeoprichter Joe Lonsdale en het investeringsfonds van Ari Emanuel, CEO van Endeavor.
Volgens de advocaat van deze investeerders moet OpenAI zijn modellen weer open-source maken en zich weer meer, zoals vroeger, op veilige AI-ontwikkeling gaan richten. En deze investeerders gaan daar hoe dan ook voor zorgen, dreigt de advocaat. Uiteindelijk moet de overname leiden tot een mogelijke fusie tussen xAI en OpenAI.
Het consortium is bereid alles op alles te stellen en zijn eigen bod misschien te overtreffen. Begin dit jaar hadden de investeerders al een brief naar de verantwoordelijke autoriteiten in de staten Californië en Delaware gestuurd met de vraag of zij open biedingen op de AI-gigant toestaan.
Reactie Sam Altman
In een eerste reactie op Musk’s social mediaplatform X heeft CEO Sam Altman direct laten weten dat een overname niet gaat gebeuren. In plaats daarvan ‘treitert’ hij Musk dat met het bedrag van 9,74 miljard OpenAI best wel eens ‘Twitter’, de voormalige naam van het X-platform, misschien gaat kopen.
Conflict rondom commerciële strategie
Elon Musk behoort tot de originele oprichters van OpenAI, maar verliet de startup in 2019. Sam Altman werd daarna CEO. Al langere tijd zijn Musk en OpenAI verwikkeld in een rechtszaak over de richting die de AI-gigant moet opgaan.
De commerciële tak van OpenAI, die werd gebruikt voor investeringen van Microsoft en andere bedrijven, wil Altman omvormen tot een normaal commercieel bedrijf. De non-profittak zou daarbij worden afgesplitst en uiteindelijk de aandelen huisvesten voor het ‘normale’ commerciële bedrijf.
De ruzie tussen Musk en Altman draait voornamelijk over de waarde van de non-profittak. Immers wie de meeste aandelen hierin heeft, controleert uiteindelijk ook de commerciële activiteiten van OpenAI.
De AI-techgigant is al langer in gesprek met diverse investeerders om voor de transitie de waarde van het bedrijf en hoeveel aandelen deze zouden ontvangen in het nieuwe commerciële bedrijf. Het bod van Musk maakt de waarde alleen maar groter, zodat het meer geld moet opbrengen om de investeerders uit de non-profittak financieel te compenseren.
Probleem voor Stargate-deal
Het bod van Elon Musk kan mogelijk ook problemen geven voor de recente Stargate-deal van maar liefst 500 miljard dollar die OpenAI recent met de regering Trump heeft gesloten. Onder deze deal gaat de AI-gigant investeren in het bouwen van AI-datacenters in de VS.
Voor deze investeringen is het vanzelfsprekend ook heel belangrijk te weten welke waarde (het nieuwe) OpenAI heeft. Elon Musk, die niet bij de deal betrokken was, gaf direct aan dat OpenAI hiervoor niet het geld had om dit plan te realiseren.