2min Security

Overheid op achterstand bij GenAI

Overheid op achterstand bij GenAI

Overheidsinstellingen staan op grote achterstand bij de toepassing van GenAI vergeleken met andere sectoren. 

Dit blijkt uit een studie van SAS en Coleman Parkes Research. Ondanks deze achterstand gelooft 60 procent van de respondenten binnen de overheid dat GenAI een impuls zal geven aan innovatie. Degenen die er al mee startten zien verbeteringen op het gebied van medewerkerstevredenheid. Maar ook de naleving van wet- en regelgeving profiteert van AI.

AI heeft potentie

Ondanks een achterstand van 10 procent ten opzichte van andere sectoren in het gebruik van generatieve AI (44% versus 54%), impliceert het succes van bedrijven die GenAI vroegtijdig toepassen een enorm potentieel voor de technologie. Die voordelen kunnen snel werkelijkheid worden. Dit, aangezien 84 procent van de besluitvormers bij de overheid aangeeft dat hun organisatie wil investeren in GenAI in het komende boekjaar. 91 procent van hen heeft al een specifiek budget voor GenAI vastgesteld.

Obstakels overwinnen

In alle sectoren heerst een grote bezorgdheid over dataprivacy, databeveiliging en AI governance. Bij de overheid maken respondenten zich echter meer zorgen over weerstand tegen verandering dan over andere kwesties.

Daarnaast lopen de overheidsinstellingen achter op andere sectoren als het gaat om het opstellen van GenAI-richtlijnen (52% bij de overheid vs. 61% andere sectoren) en het hebben van een formeel framework voor governance (50% bij overheid vs. 61% andere sectoren). Ook is men niet goed voorbereid op de huidige en toekomstige GenAI-regelgeving.

Gebrek aan inzicht

Bewustwording is een aandachtspunt. Slechts 35 procent van de werknemers in de publieke sector is bekend met het gebruik van GenAI binnen hun organisatie. Dat is aanzienlijk lager dan het gemiddelde van 46 procent. Dit kan deels te wijten zijn aan een gebrek aan inzicht op leiderschapsniveau. Slechts 38 procent van de senior besluitvormers bij de overheid zegt GenAI en de impact ervan op bedrijfsprocessen goed of volledig te begrijpen. Vergeleken met 48 procent in andere sectoren.

In de praktijk toepassen

De lagere adoptiepercentages in de publieke sector gaan gepaard met een iets geringere voorbereiding op beleid en persoonlijke kennis. Dit suggereert dat er veel te leren is door GenAI in de praktijk toe te passen. Overheidsinstellingen die GenAI al gebruiken, zien al een aantal positieve resultaten.