Project ‘HelpingHand’ in de prijzen

Project ‘HelpingHand’ in de prijzen

Alten heeft, met haar partners InteSpring, Settels en HS Zuyd vrijdag 28 maart 2014 met het project ‘HelpingHand’ gewonnen in de categorie ‘Beste prille idee’ van de zorginnovatiewedstrijd ‘Betere Zorg? Mijn idee!’ van de provincie Flevoland. In een vol provinciehuis in Lelystad werden de winnaars in de verschillende categorieën afgelopen vrijdag bekend gemaakt en mocht Alten de prijs uit handen van gedeputeerde Jaap Lodders in ontvangst nemen. De provincie Flevoland zoekt naar ideeën die de zorg kunnen verbeteren en organiseert sinds 2013 jaarlijks de zorginnovatiewedstrijd.

Alten, een consultancy bedrijf op gebied van robotica, mechatronica en technische automatisering zat met twee projecten in de finale. Naast de ‘HelpingHand’ was ook de ‘Voetbalschieter voor elektrische rolstoelen’ geselecteerd.

Het ‘HelpingHand’ project is een intelligente robotarm die ondersteuning biedt op momenten dat de mens zijn stabiliteit dreigt te verliezen, bang is om te vallen of zelfs valt. Met het stijgen van de leeftijd ontwikkelen veel ouderen beperkingen in hun motoriek. Doordat de kans op vallen toeneemt, beperkt dit hun dagelijkse activiteiten en is zorg noodzakelijk. De robotarm volgt de bewegingen van de gebruiker en wordt actief (‘bevriest’) als de gebruiker zijn stabiliteit verliest.

De ‘HelpingHand’ wordt zo ontworpen dat onervaren gebruikers deze robot intuïtief kunnen benutten. Het ondersteunt bij activiteiten die op het toilet en in de badkamer plaatsvinden, waardoor menselijke zorg overbodig wordt en privacy behouden blijft. De ‘HelpingHand’ wordt bevestigd aan de muur van het toilet, maar kan in de toekomst ook gebruikt worden bij andere huishoudelijke activiteiten waar de stabiliteit in gevaar dreigt te komen.

Heico Sandee, technisch manager van Alten: “Mensen geven er de voorkeur aan om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, dit scheelt tevens aanzienlijk in de zorgkosten. Met de inzet van robotica wordt het mogelijk om niet alleen fors te besparen op de zorgkosten, ook kunnen ouderen langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Bij robotica wordt nog vaak gedacht aan inzet in de industrie, maar het zal in de toekomst veel toepassingen kennen in de zorg. De ‘HelpingHand’ is daar een mooi voorbeeld van.” Het geldbedrag van Euro 25.000 wordt gebruikt om het project verder te realiseren.