Hack ons alstublieft! Dat is de oproep aan ethische hackers van het Enschedese D66-raadslid Vic van Dijk. De gemeenste wil de eigen website uitgebreid testen op lekken en foutjes. De bedoeling is dat ethische hackers zwakke plekken in de gemeentewebsite bloot leggen. Of zich al hackers gemeld hebben is niet bekend, wel dat D66 ethisch hacken structureel wil toestaan.
Ethisch hacken moet onderdeel worden van een soort klokkenluidersregeling, waarbij hackers die zwakke plekken blootleggen beloond worden. De regeling heeft de gemeente Apeldoorn als voorbeeld. Zij geven ethische hackers vanaf 10 augustus onder bepaalde voorwaarden een beloning van 300 euro als ze een beveiligingslek ontdekken. Het is niet de bedoeling dat de gegevens van medewerkers en inwoners op straat worden gegooid. De hackers mogen de gegevens enkel blootleggen.
In Enschede is de ethische hack niet de enige kritische noot ten aanzien van digitale veiligheid. Raadslid van Dijk maakt zich namelijk zorgen over bescherming van persoonsgegevens van burgers tegen hackers met kwaadwillende bedoelingen. Aan het college van Burgemeester en Wethouders stelt hij dan ook kritische vragen. De partij wil weten wat Enschede tegen beveiligingsproblemen doet en denkt zelfs over om een ‘digitale inbraaktrofee’ in het leven te roepen.