IT-managers zien ransomware als groeiend probleem

IT-managers zien ransomware als groeiend probleem

Ransomware is een groeiend probleem voor organisaties. Dat stelt Webroot naar aanleiding van recent onderzoek van Spicework onder 300 IT-managers. Van de ondervraagde IT-managers verwacht 66 procent dat het aantal aanvallen van ransomware het komende jaar toeneemt. 88 procent zegt zich zorgen te maken over de mogelijke impact van ransomware op hun organisatie. Daarbij is 20 procent extreem bezorgd, 28 procent zeer bezorgd en 40 procent enigszins bezorgd.

 

Wat is ransomware?

Ransomware is een vorm van malware waarbij een pc of andere hardware ‘gegijzeld’ wordt. Na betaling van een hoeveelheid geld wordt de pc pas weer vrijgegeven. Intussen zijn alle toepassingen geblokkeerd. De afzender lijkt vaak een overheidsinstantie of iets vergelijkbaar te zijn. Niet zelden wordt het losgeld een boete genoemd voor bijvoorbeeld gevonden kinderporno.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna een derde van de ondervraagde IT-ers inmiddels één of meer ransomware-aanvallen heeft meegemaakt. Tweederde kent iemand die zo’n aanval heeft gehad. 20 procent kent iemand die het gevraagde bedrag voor het vrijgeven van het gegijzelde apparaat heeft betaald. Van hen zegt 80 procent dat het bedrag minder dan 500 dollar bedroeg.

De toegangspunten die het grootste ransomware-gevaar opleveren, zijn e-mail (87%), internet (79%) en sociale media (54%). Hoewel het merendeel van de ondervraagde IT-managers maatregelen als endpoint security (96%), spam/e-mailfiltering (88%) of firewall-beperkingen (76%) en contentfiltering (56 procent) heeft genomen, denkt slechts 44 procent dat dit afdoende is. 69 procent van de ondervraagden heeft dan ook beleid ontwikkeld om te reageren op een ransomware-aanval.