1 min Security

Sterke stijging ransomware

Sterke stijging ransomware
Het aantal aanvallen met ‘ransomware’, dat een computer kaapt, op slot zet en vervolgens losgeld eist, is in de eerste drie maanden van 2015 gestegen tot ruim 700.000. Dat is ruim twee en een half keer meer dan een kwartaal eerder.

Dat stelt beveiligingsbedrijf Intel Security, voorheen McAfee, vandaag in zijn Security Threats Report. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014 was de inzet van ransomware ongeveer twee keer  zo hoog.

Vooral de opkomst van CTB-locker is debet aan de stijging. Deze  nieuwe ransomware-variant verscheen in december voor het eerst en maakt sindsdien een snelle opmars. In het eerste kwartaal verschenen voor het eerst meer varianten van CTB-locker dan van de ‘oude’ variant Cryptolocker.

CTB-locker is met name succesvol omdat het beveiligingssoftware  weet te omzeilen. Deze variant maakt ook vaker gebruik van geloofwaardige teksten, die zijn aangepast aan de locatie van het slachtoffer. CTB-locker is ook al in het Nederlands opgedoken.

Het rapport maakt ook melding van het bestaan van een soort  ‘afilliate’ programma dat medeplichtigen een percentage biedt van de ransomwarebetalingen, in ruil voor verzending van grote hoeveelheden phishingberichten met link naar CTB-Locker.