2min Security

“Stimuleer hacktalent om ethische kant op te gaan’”

“Stimuleer hacktalent om ethische kant op te gaan’”

Het aantal amateurhackers zal dit jaar toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van NordVPN van afgelopen december. Een zorgwekkende toename, vindt Arwi van der Sluijs, directeur van cybersecuritybedrijf NFIR. “De toenemende dreiging van amateurhackers onderstreept de noodzaak om hacktalent te stimuleren om de ethische kant op te gaan.”

‘Hackcursussen’ op het dark web

Het onderzoek stelt dat er een flink aantal berichten op het dark web te vinden is waarin mensen aangeven te willen leren hoe ze cyberaanvallen kunnen uitvoeren, of aanbieden het anderen te leren. Enkele forumthreads, ontdekt door NordVPN, omvatten onderwerpen zoals “Hoe moet je doxxen”, “Hoe kun je de WhatsApp van je vriend hacken door een enkele link te sturen” en er wordt zelfs een “Wifi-hackingcursus” aangeboden.

Juiste begeleiding voor talent

“In plaats van deze potentieel gevaarlijke vaardigheden te laten ontwikkelen voor verkeerde doeleinden, moeten we deze mensen begeleiden. Dit om hun kennis en vaardigheden in te zetten voor het goede.” Dat zegt Van der Sluijs. “Zo leiden we altijd veel stagiairs op. We streven hiermee niet naar black hat hackers. Dat zijn criminelen die schade aanrichten. Maar juist naar white hat hackers. Dat zijn ethische hackers die ervoor zorgen dat systemen up te date blijven. En moeilijker te hacken zijn door kwaadwillenden. Dit omvat ook het opleiden van vigilantés die het heft in eigen handen nemen om bepaalde bedrijven plat te leggen waarvan zij vinden dat ze niet mogen opereren. NFIR wil bijdragen aan de toekomst van cybersecurity door het opleiden van nieuw talent en het enthousiasmeren van de nieuwe generaties.”

Hackerhotel in Garderen

NFIR blijft zich inzetten voor het bevorderen van ethisch hacken. Zo organiseerde het begin februari een cybersecuritymatch bij het event Hackerhotel in Garderen, waarin deelnemende hackers verschillende beveiligingsdoelen moesten bereiken om virtuele vlaggen te veroveren. Het deelnemersveld bestond uit bijna vierhonderd mensen die van over de hele wereld kwamen.