2min Security

Telefoons ministers beveiligd tegen afluisteren

Telefoons ministers beveiligd tegen afluisteren

De Volkskrant citeerde afgelopen zaterdag uit een geheim rapport van Capgemini, waaruit zou blijken dat leverancier Huawei toegang had tot de kern van het KPN-netwerk. Het artikel suggereerde dat ook de telefoon van toenmalig premier Jan Peter Balkenende afgeluisterd kon zijn. In de praktijk zijn de devices van Nederlandse politici echter beschermd tegen deze vorm van spionage.

Tapgegevens telefoons

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) moest in de Tweede Kamer vragen beantwoorden naar aanleiding van het tot voor kort geheime rapport van Capgemini uit 2010. Zoals eerder beschreven op deze site, had Huawei ‘ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde’ toegang tot klantgegevens en -gesprekken van het mobiele netwerk van de provider. Uit het rapport, een risicoanalyse, zou blijken dat medewerkers van Huawei KPN-nummers konden afluisteren en wisten welke nummers werden afgetapt. “Uit het oogpunt van de nationale veiligheid” kon de staatssecretaris op veel vragen van Kamerleden geen antwoord geven. Wel gaf ze aan de zorgen van kamer over de veiligheid van mobiele netwerken te delen.

Niet automatisch slachtoffer

In het artikel in de Volkskrant wordt erop gewezen dat ook ministers gebruik maken van het mobiele netwerk van KPN. Dit betekent echter niet automatisch dat die ook slachtoffer zijn geworden van eventuele afluisterpraktijken door Huawei.

Om gerubriceerde gesprekken te beveiligen tegen afluisteren, levert Sectra al sinds 2004 apart beveiligde mobiele telefoons aan de Nederlandse overheid. Ministers beschikken in ons land over de Sectra Tiger/S 7401.

De beveiliging van deze telefoons hangt af van de classificatie, waarmee de gevoeligheid van de informatie wordt bedoeld. Alle Sectra modellen maken gebruik van end-to-end encryptie en bij het ontwerp en ontwikkeling van deze toestellen houdt de leverancier rekening met alle mogelijke bedreigingen van statelijke actoren en georganiseerde misdaad. “Ook het geschetste scenario, waarbij vreemde mogendheden toegang hebben tot het commerciële netwerk, wordt hierin meegenomen”, geeft Jeroen de Muijnck, Managing Director van Sectra  Communications BV desgevraagd aan.

Onderzoek door Agentschap Telecom

Los van de vraag of politici afgeluisterd werden, wil Mona Keijzer het Agentschap Telecom (AT) onderzoek laten doen naar de algemene veiligheid van het mobiele netwerk van KPN. Over een maand verwacht het agentschap de eerste onderzoeksresultaten te kunnen tonen.