In een onverwachte koerswijziging heeft Pavel Durov, CEO van Telegram, aangekondigd dat het populaire berichtenplatform minder aantrekkelijk zal worden voor criminelen. Telegram, dat bekendstaat om zijn privacygerichte aanpak, zal nu IP-adressen en telefoonnummers van verdachten aan de politie overhandigen wanneer er sprake is van geldige juridische verzoeken.
Verdachten
“We hebben onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid wereldwijd bijgewerkt”, aldus Durov. “Het is nu duidelijk dat we de IP-adressen en telefoonnummers van gebruikers die onze regels overtreden kunnen vrijgeven aan de relevante autoriteiten.”
Voorheen vermeldde Telegram in zijn voorwaarden dat informatie alleen zou worden vrijgegeven bij terreurverdachten. De nieuwe richtlijnen zijn echter uitgebreid naar verdachten van algemene criminele activiteiten die in strijd zijn met de voorwaarden van Telegram. Dit is een aanzienlijke verschuiving, aangezien Telegram lange tijd bekendstond als een platform dat weerstand bood tegen overheidsverzoeken om gebruikersgegevens. Al met al is dit dus een significante koerswijziging.
Juridische analyse
Ondanks deze veranderingen blijft Telegram benadrukken dat het tot nu toe geen gebruikersgegevens heeft vrijgegeven aan derden, inclusief overheden. Durov benadrukte dat er een juridische analyse wordt uitgevoerd voordat informatie wordt gedeeld, om ervoor te zorgen dat het verzoek geldig is.
Telegram, dat geregistreerd is op de Britse Maagdeneilanden, biedt end-to-end encryptie, maar alleen in zogenaamde geheime chats en niet standaard in alle gesprekken. Dit onderscheid heeft het platform populair gemaakt bij zowel reguliere gebruikers als personen, en daarmee dus ook verdachten, die overheidsbewaking willen vermijden.
AI-technologie
Durov heeft ook aangekondigd dat Telegram de afgelopen weken actief illegale inhoud op het platform heeft aangepakt. Een team van moderatoren, ondersteund door AI-technologie, werkt aan het verwijderen van content die criminele activiteiten bevordert. Durov riep gebruikers dan ook op om illegale inhoud te blijven melden. Deze veranderingen komen in de nasleep van Durov’s recente arrestatie in Frankrijk, waar hij werd beschuldigd van het niet meewerken met de autoriteiten in onderzoeken naar criminele activiteiten op het platform.