3min Ondernemen

TU Delft start ICAI lab AI for Software Engineering Lab (AI4SE)

TU Delft start ICAI lab AI for Software Engineering Lab (AI4SE)

Hoe kunnen we betere software maken door kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken? TU Delft en JetBrains bundelen hun kennis en expertise op het gebied van AI en softwareontwikkeling in het ICAI Lab AI for Software Engineering (AI4SE).

De start was tijdens het Bits & Chips evenement in Eindhoven. Het doel is om een diepgaand begrip ontwikkelen van hoe nieuwe AI-technologie de effectiviteit en efficiëntie van software-engineeringprocessen kan verbeteren.

De opkomst van geavanceerde AI-gedreven tools leidde tot een breed scala aan mogelijkheden en transformaties in de praktijk en het onderwijs van software engineering. JetBrains en de Technische Universiteit Delft erkennen dit potentieel en hebben samen het AI for Software Engineering Lab (AI4SE) opgericht. Hierin onderzoeken zij de impact en het gebruik van AI-methodologieën in software engineering. Aandachtsgebieden zijn vooral softwareontwikkeling, testen en programmeeronderwijs.

Het doel van AI4SE is om AI-technieken te gebruiken en te verbeteren om een revolutie teweeg te brengen in softwareontwikkelingstools en de productiviteit van softwareontwikkelaars te verhogen. Een belangrijk mechanisme is generatieve AI en het gebruik van Large Language Models (LLM’s) voor codering. Het lab bestaat uit een gezamenlijk team van onderzoekers van TU Delft en JetBrains. Daarin zitten Prof. Dr. Arie van Deursen en Dr. Maliheh Izadi van TU Delft, en Dr. Vladimir Kovalenko en Dr. Pouria Derakhshanfar van JetBrains.

Een kernwaarde van JetBrains is het bieden van efficiënte oplossingen voor complexe taken en problemen door middel van geavanceerde technologie. Het nieuwe AI4SE lab stelt ons in staat onze krachten te bundelen met topwetenschappers om de wereld beter te maken, door onze ervaring in het bouwen van hoogwaardige software engineering tools te combineren met TU Delft’s expertise van wereldklasse in AI.

Nieuw hoofdstuk

Het AI4SE lab is een groot nieuw hoofdstuk voor ons bij JetBrains Research. We zijn verheugd om nauw samen te werken met de getalenteerde wetenschappers en studenten van de TU Delft. We kijken ernaar uit om van AI4SE een vruchtbare samenwerking te maken met een langetermijnimpact die veel verder reikt dan JetBrains en de onderzoeksgemeenschap.
Dr. Vladimir Kovalenko, Head of the ICTL Research Lab at JetBrains.

Het AI4SE lab is een vijfjarige samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en JetBrains uit Amsterdam. JetBrains (2.000 werknemers) is een toonaangevende leverancier van essentiële tools voor softwareontwikkelaars en -teams, waaronder IntelliJ IDEA.

In het lab gaan onderzoekers, adviseurs, 5 promovendi bij TU Delft en 5 bij JetBrains samenwerken aan 5 tracks: Code Generation for Validation / Code Validation Through Generation, LLM Adaptation and Optimisation, Interactive and Aligned IDEs, Utilising Runtime Information to Improve Development Processes, en Intelligent Teaching Assistant in Programming Education. Meer informatie over de tracks is hier te vinden

10e ICAI lab voor TU Delft

AI4SE is een ICAI lab (Innovation Center for Artificial Intelligence); een onderzoekssamenwerking tussen industriële, overheids- of non-profit-partners en kennisinstituten. ICAI-labs moeten voldoen aan eisen voor data, expertise en capaciteit. Er wordt van deze labs verwacht dat de uitkomsten geoperationaliseerd worden voor de echte wereld. AI4SE is het 10e ICAI-lab waarin de TU Delft samenwerkt met partners en andere kennisinstituten. Zie ook https://icai.ai/delft/

Er zijn nu 5 open PhD posities bij het nieuwe AI4SE Lab, één voor elke track. De posities zijn bij TU Delft.

Lees ook: