2min Financieel

Wensen en verwachtingen IT-experts voor Prinsjesdag 2024

Wensen en verwachtingen IT-experts voor Prinsjesdag 2024

Op 17 september, tijdens Prinsjesdag, presenteert de regering de nieuwe miljoenennota. Recentelijk kondigde de regering in haar hoofdlijnenakkoord al hogere straffen voor cybercriminaliteit, aanpassingen in de expatregeling, investeringen in digitale infrastructuur en extra fondsen voor innovatie aan. Maar wat zijn de verwachtingen van de IT-sector voor Prinsjesdag 2024 volgens IT-experts?

IT-experts aan het woord

Isabel Moll van Dell Benelux benadrukt dat ICT essentieel is voor alle sectoren en maatschappelijke uitdagingen. Ze roept op tot een gecoördineerde aanpak van de digitaliseringsagenda die technologische, juridische, economische en maatschappelijke aspecten integreert. Moll pleit voor meer investeringen in onderzoek en ontwikkeling, waarbij minimaal drie procent van het BBP wordt gereserveerd. Nederland moet zijn koppositie in de digitalisering behouden door visie en samenwerking over departementen heen te bevorderen.

Digitale weerbaarheid

Pieter Jansen van Darktrace is van mening dat de regering prioriteit moet geven aan het versterken van de digitale weerbaarheid, vooral voor het MKB. Hij pleit voor meer praktische ondersteuning en duidelijke informatie om organisaties te helpen hun cybersecuritymaatregelen effectief te implementeren. Daarnaast is het belangrijk om de regelgeving, zoals NIS2, te versnellen en te versterken om cyberdreigingen tegen te gaan.

“De Nederlandse regering moet een leidende rol spelen in het waarborgen van gegevensbescherming en cyberveiligheid in het AI-tijdperk”, stelt Casper Klynge bij Zscaler. Hij benadrukt dat beveiliging geen bijzaak mag zijn, maar een kernonderdeel van elke IT-planning. Klynge adviseert de overheid om te investeren in moderne, identiteitsgebaseerde beveiligingsmodellen en te leren van de private sector.

IT-experts

Dwight Maanster van Dynatrace benadrukt het belang van IT-kennis binnen de overheid. Hij pleit voor samenwerking met externe partners en om de nodige kennis te vergaren en voor investeringen in het begrijpen van de eigen IT-omgeving. “Door bestaande silo’s af te breken, kan de overheid effectiever beleid ontwikkelen en uitvoeren, wat op de lange termijn kosten zal besparen.”

Bewustwording

Pieter Molen van Trend Micro roept op tot meer bewustwording en educatie rond cybersecurity. Hij vindt dat de uitgestelde Nederlandse NIS2-wetgeving het belang van cybersecurity niet voldoende benadrukt. Er moeten meer middelen worden toegewezen aan ondersteuning van organisaties bij het opzetten van effectieve cybersecuritystrategieën, vooral voor het MKB.

De IT-experts zijn het erover eens dat de Nederlandse overheid fors moet investeren in digitale veiligheid, innovatie, en educatie om de positie van Nederland in de digitale wereld te versterken en te behouden.