Windows 10 laatste grote update

Windows 10 laatste grote update

Windows 10 wordt zeer waarschijnlijk de laatste ‘grote’ versie van het besturingssysteem. Vanaf Windows 10 brengt Microsoft namelijk frequentere kleinere updates uit. Zelfs de traditionele Patch Tuesday de vaste dag voor dichten van lekken gaat verdwijnen. Microsoft zegt het nog niet letterlijk, hoewel duidelijke hints in die richting wijzen.

Het was tot nu toe gebruikelijk dat Microsoft elke paar jaar een nieuwe grote versie van Windows uitbracht. Dat begon al met Windows 95 en 98. Aan die praktijk zou dus nu een einde komen.

Windows 10 gaat in de toekomst vanwege de frequent uitgevoerde patches waarschijnlijk gewoon Windows heten. Bedoeling is ook dat Windows als dienst is af te nemen. Microsoft maakte dat laatste al eerder bekend.

Zeker is in elk geval ook dat er een einde komt aan de zowel beroemde als beruchte ‘Patch Tuesday’. Tot nu toe werden elke tweede dinsdag van de maand  lekken gedicht door middel van een een beveiligingsupdate.

Vanaf Windows 10 wordt dat dus anders. Grote en belangrijke ‘patches’ worden direct bij iedereen geïnstalleerd. Gebruikers kunnen wel kiezen voor snelle of langzame updaterondes, met dien verstande dat de belangrijkste beveiligingsupdates altijd naar alle gebruikers worden gepusht.

Dat snelle dichten van lekken heeft echter ook een keerzijde. Er komen meer losse updates die, als het tegen zit, meer kwaad dan goed kunnen doen. Het afgelopen jaar moest de softwaregigant al tijdens de reguliere Patch Tuesdays een paar keer ijlings patches terugtrekken omdat ze schade aanrichtten of zelfs het hele systeem plat legde.

Microsoft werkt overigens hard aan de nieuwe, met Windows 10 meegeleverde browser, die Edge moet gaan heten. De nieuwe browser gaat functioneren naast Internet Explorer 11. Edge wordt naar verluidt flink sneller.

Edge zal ook Asm.js, een simpele versie van Javascript  ondersteunen. Asm.js is een product van Mozilla, dat de Firefoxbrowser uitbrengt. Hiermee zou Edge volgens Microsoft tot drie keer sneller zijn dan Internet Explorer 11.