2min Personeel

Zakelijke dienstverlening groeit 5,9%: IT groeit minder

Zakelijke dienstverlening groeit 5,9%: IT groeit minder

De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het eerste kwartaal van 2024 5,9 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2023. De IT-sector doet het minder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Inmiddels stijgt de omzet in de hele sector drie jaar op rij, maar wel neemt de groei de laatste vier kwartalen af. Het eerste kwartaal van 2024 is het twaalfde kwartaal op rij met een hogere omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij de IT-dienstverleners was de omzet 4,8 procent hoger. Dit is de kleinste groei in drie jaar tijd. In het eerste kwartaal van 2021 groeide de omzet daar met 3,6 procent, in de kwartalen daarna groeide de omzet met gemiddeld ruim 8 procent op jaarbasis. De uitzendbranche zette 2,9 procent meer om vergeleken met het eerste kwartaal een jaar eerder.

De omzet van de beveiligingsbranche was in het eerste kwartaal 18,2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2023. Ook vorig kwartaal kende de beveiligingsbranche de grootste omzetgroei; de omzet steeg toen met 17,4 procent.

Ondernemersvertrouwen negatief bij start tweede kwartaal 2024

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 afgenomen tot -1. Dat is iets lager dan bij de start van het eerste kwartaal van 2024 (1,6). Ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren iets minder negatief over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden en een stuk minder positief over het economisch klimaat in de komende drie maanden. In vrijwel alle Nederlandse bedrijfstakken was het ondernemersvertrouwen aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 negatief.

Lees ook: