2min Security

Zelfs FBI waarschuwt voor IoT

Zelfs FBI waarschuwt voor IoT

Een interactieve koelkast en een slimme printer op kantoor lijkt handig maar kan ook flinke risico’s met zich meebrengen. Aan het rijtje vooraanstaande bedrijven en instellingen die waarschuwen voor de risico’s van IoT-toepassingen is sinds gisteren de Amerikaanse FBI toegevoegd.

De Amerikaanse federale politie gaf een waarschuwing uit over het Internet of Things (IoT). De aan het internet verbonden apparatuur biedt nieuwe kansen voor hackers, vooral omdat ze zonder menselijke tussenkomst het internet op gaan.

De apparatuur met de meeste risico’s zijn volgens de FBI brandstofmonitorsystemen, beveiligingssystemen, slimme tv’s, printers, Wi-Fi-camrea’s  en koelkasten, maar ook wearables. Medische apparatuur staat ook op de lijst. Voor thuisgebruik waarschuwt de FBI vooral voor slimme entertainmentsystemen en thermostaten.

De grootste veroorzakers van de risico’s zijn volgens de Amerikaanse politie niet alleen de onwetende gebruikers. Ook de fabrikanten zelf krijgen een veeg uit de pan. Zij brengen onvoldoende beveiliging in de IoT-apparaten aan.

Naast waarschuwingen geeft de Amerikaanse federale politie ook tips. Zowel bedrijven als consumenten moeten zich ten eerste bewust zijn dat gemak vaak ten koste lijkt te gaan van de beveiliging van het slimme apparaat. Voorzie apparatuur daarom ten minste van de laatste firmware, zodat bekende softwarelekken vanzelf al worden gedicht. Bedenken en rouleren van sterke wachtwoorden is daarbij essentieel.

Verder moeten zowel zakelijke als privégebruikers weten hoe de apparatuur werkt. Ze begrijpen dan meteen wat risicovol gedrag oplevert en wat juist  veilig is. Als je weet dat sommige apparaten  standaard het Wi-Fi-netwerk openzetten, weet je ook wat je moet doen om dat te voorkomen.

Sommigen camerasystemen geven standaard en onversleuteld de locatie door of laten de opgenomen beelden gewoon live op het internet streamen. Wie dat weet kan er iets tegen doen, aldus de FBI.

In het rijtjes ‘wel doen’ staat bijvoorbeeld dat je Iot-apparaten het beste kunt onderbrengen in een eigen, goed beveiligd netwerk. En soms moet je je gewoon afvragen of de aanschaf van een IoT-apparaat wel zo nuttig is, gezien de risico’s die er tot nu toe aan kleven.

Volgens the Register leunt de FBI in hun tips en adviezen teveel op de deskundigheid van de gebruiker. De fabrikant moet volgens de Britse techsite juist zijn verantwoordelijkheid nemen.