3min Security

Zeven tips voor goede wachtwoordhygiëne

Zeven tips voor goede wachtwoordhygiëne

Op 2 mei is het World Password Day: de jaarlijkse reminder voor goede wachtwoordhygiëne. De beste tips lees je hier.

Je wachtwoord vormt de eerste en belangrijkste linie tegen een cyberaanval. Toch bungelt het vaak onderaan je prioriteitenlijst of ben je je niet bewust van hoe veilig je gedrag is. Zo slaat bijna zeventig procent van de Nederlanders hun wachtwoorden op in hun browser. Dat bleek vorige maand uit onderzoek van KnowBe4.

Wachtwoorden gaan waarschijnlijk helemaal verdwijnen, maar zo ver is het nog niet. Goede wachtwoordgewoonten zijn daarom essentieel. Dick Hoogendoorn, CTO bij ICT consultant Legian, deelt daarom de beste tips.

  • Kies lange wachtwoorden. Gebruik een wachtwoord van minimaal tien karakters met een mix van letters, cijfers en symbolen is moeilijker te kraken
  • Gebruik wachtwoordzinnen Makkelijker te onthouden en veiliger. Bijvoorbeeld: ‘Omdat ik veilig wil internetten = dit mijn wachtwoord!’. Simpel en effectief.
  • Activeer MFA. Voeg een extra beveiligingslaag toe met een tweede factor, zoals een app of een code via SMS.
  • Gebruik een wachtwoordmanager. Deze kan unieke, sterke wachtwoorden genereren en veilig opslaan.
  • Schakel biometrische mogelijkheden niet uit. Ondanks privacyzorgen bieden biometrische gegevens een sterke beveiliging
  • Controleer op datalekken. Websites zoals Have I Been Pwned verzamelen informatie over hacks en datalekken en toont of jouw e-mailadres in een lek is gevonden. Als dit zo is, wijzig dan direct je wachtwoorden en overweeg sterkere maatregelen. Check ook deze lijst met 100.000 veelvoorkomende wachtwoorden om te zien of die van jou te eenvoudig zijn.

En last but not least: gezond verstand. Deel je wachtwoorden niet, schrijf ze niet op, sla ze niet op in je computer en wees voorzichtig waar je ze invoert. Vul geen wachtwoorden in als je via een link op een site bent gekomen, vanwege het risico op phishing. Wachtwoordmanagers helpen hierbij door ze alleen op de juiste sites in te vullen. Met deze tips onthoud je jouw wachtwoorden en voorkom je dat ze worden misbruikt. Ook kun je de sterkte van je wachtwoord testen. Al vul je daar natuurlijk niet je échte wachtwoord in.

De toekomst van wachtwoorden

Volgens voorspellingen zou tegen 2025 de helft van de beroepsbevolking kunnen werken zonder traditionele wachtwoorden. De trend verschuift naar gebruiksvriendelijkere en veiligere methoden zoals biometrische identificatie en hardwaretokens. Dit duidt op een mogelijk toekomstig scenario waarin wachtwoorden overbodig worden.

Vanaf het begin van dit decennium is er een toename van gegevenslekken en cyberaanvallen, wat het belang van sterke wachtwoorden benadrukt. Wachtwoorden van acht tekens met een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens zijn niet meer voldoende.

Gartner voorspelt dat tegen 2025 de helft van de beroepsbevolking zonder wachtwoorden werkt. De focus verschuift van moeilijk te onthouden wachtwoorden naar alternatieve verificatiemethoden zoals biometrie en hardwaretokens. Dit maakt het leven van gebruikers gemakkelijker, maar biedt ook een robuuste bescherming tegen identiteitsdiefstal.

Lees ook:
  • Ransomwareaanval bij schoolboekenleverancier Iddink
  • Van datastrategie naar succesvolle AI-toepassing: de ervaringen van Schiphol