2min Security

Zijn antivirus-oplossingen dood?

Zijn antivirus-oplossingen dood?

Uitspraak van Symantec verontrust consumenten en ondernemingen

De provocerende uitspraak van Symantec’s vice-president Brian Dye dat antivirus-software ‘dood’ is, heeft voor onrust gezorgd bij veel internetgebruikers en bedrijven over de hele wereld. Klopt de uitspraak wel? Iedere dag ziet het G DATA SecurityLab meer dan 8.000 nieuwe stukjes kwaadaardige code voorbij komen. De snelheid waarmee nieuwe gevaren worden geblokkeerd en het presteren van de technologieën die hiervoor worden gebruikt zijn cruciale factoren bij de strijd tegen malware. Antivirus die zich uitsluitend baseert op virushandtekeningen heeft al lang zijn beste tijd gehad, omdat die niet in staat is om nieuwe bedreigingen te herkennen, terwijl de meeste bedreigingen vandaag de dag een zeer korte levenscyclus hebben en daarmee meestal nieuw voor een virusscanner zijn.

Vandaar dat moderne beveiligingssoftware vertrouwen op een combinatie van reactieve en proactieve technologieën, om zo ook nog nooit eerder geziene malware te kunnen herkennen en stoppen. Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab denkt dan ook dat de rol van goede virusbescherming nog lang niet is uitgespeeld.

Leveranciers van geavanceerde beveiligingsoplossingen, zoals G DATA, zijn jaren geleden al begonnen met het ontwikkelen van producten met daarin verschillende beveiligingslagen. Hierin worden reactieve virusbescherming, op basis van virushandtekeningen en proactieve technieken gecombineerd. Bovendien bieden de meeste pakketten ook nog andere vormen van bescherming, zoals applicatiebeveiliging, apparaatcontrole, patchmanagers, om bedreigingen op verschillende niveaus de pas af te snijden.

Netwerkbeveiliging als holistisch concept Het is een feit dat een effectieve bescherming van een bedrijfsnetwerk meerdere technologieën en beveiligingsconcepten vraagt. Voorbeelden hiervan zijn encryptie van belangrijke gegevens, firewalls en systemen die naleving van de security policy van het bedrijf afdwingen. “Een complex bedrijfsnetwerk beveiligen is een uitdagende taak. Effectieve AV-oplossingen, die uiteraard deel moeten uitmaken van een breder spectrum aan beveiligingsmaatregelen, zal de eerste keuze blijven bij de strijd tegen malware,” is de duidelijke boodschap van Ralf Benzmüller.

En consumenten? Volgens de expert vormen antivirus-oplossingen voor consumenten de belangrijkste bescherming tegen cybercriminelen. “Het startpunt is bij consumenten anders dan bij bedrijven. Er hoeven daar geen grote, gedecentraliseerde netwerken met heterogene structuren beschermd te worden tegen externe aanvallen,” legt Benzmüller uit. “Voor consumenten is antivirus de belangrijkste component als het aankomt op het beschermen van de pc tegen huidige aanvallen.”

De experts van het G DATA SecurityLab hebben een post geschreven voor het G DATA SecurityBlog, waarin meer informatie te vinden is over dit onderwerp: https://blog.gdatasoftware.com/blog/article/the-evolution-of-anti-virus-solutions-continues.html.