2min Security

Zorg vaak slachtoffer van cyber-threat

Zorg vaak slachtoffer van cyber-threat

Het aantal geslaagde aanvallen op Europese bedrijven steeg het laatste kwartaal van 2013 tot een gemiddelde van ruim 370 per dag

Uit het Regional Advanced Threat Report voor Europa dat onlangs werd gepubliceerd, blijkt onder andere dat er in 2013 meer dan 90 verschillende advanced persistent threats (APT) families in Europa actief waren. Een andere belangrijke bevinding is dat de zorgsector het meest is aangevallen met 21 procent van het totaal aantal aanvallen.

Het Regional Advanced Threat Report voor Europa is gebaseerd op een wereldwijde verzameling van gegevens van bijna 40.000 unieke cyberaanvallen (meer dan 100 per dag) en ruim 22 miljoen malware Command and Control (CnC) berichten. Het rapport schijnt een licht op cyberaanvallen waarbij routinematig traditionele beveiligingssystemen zoals firewalls, next-generatie firewalls, IPS, antivirus en security gateways worden omzeild.

Enkele belangrijke bevindingen uit het Europees Regional Advanced Threat Report, zijn:
– Groot-Brittannië, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk zijn de vier meest aangevallen landen in Europa. Samen nemen zij 71 procent van het totaal aantal aanvallen voor hun rekening
– Top 3 landen die het meest zijn aangevallen door APT’s in 2013:
1. Duitsland
2. Groot-Brittannië
3. Zwitserland

– Top 3 sectoren die het meest zijn aangevallen door APT’s in 2013:
1. Overhei
2. Financiële sector
3. Gezondheidszorg

“Europa stevent in een hoog tempo af op een keerpunt in cybersecurity dat vergelijkbaar is met wat we in Noord-Amerika zagen in 2011”, zegt Paul Davis, vicepresident Europa bij FireEye, de opdrachtgever voor het onderzoek. “Het aantal geavanceerde aanvallen tegen Europa‘s meest belangrijkste sectoren neemt snel toe. Bedrijven moeten vanaf nu verder kijken dan traditionele beveiliging om zich goed te beschermen. Traditionele beveiligingstools, zoals antivirusscanners en firewalls, bieden onvoldoende bescherming tegen de nieuwste aanvallen.”