No-deal brexit betekent ook opschonen patiëntgegevens Britse IT-aanbieders

De Nederlandse gezondheidszorgsector moet beducht zijn voor een eventuele no-deal brexit. Zo moeten organisaties bijvoorbeeld nu al nagaan welke patiëntgegevens er nu nog staan in de bestanden van Britse IT-aanbieders en zorginstellingen.

Daarvoor waarschuwt minister Bruno Bruins van Volksgezondheid Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. De waarschuwing is vooral gericht aan aan de zorgsector. Als er uiterlijk 29 maart volgend jaar geen deal op tafel ligt lopen patiënten het risico dat de medicijnen die zij nodig hebben bij de grens zullen stranden. Verder acht Bruins het risico op het vastzitten van gegevens in Britse IT-systemen onverantwoord groot als er nu niets gebeurt.

 

Gevolgen

De minister roept bedrijven en instelling op niet alleen na te denken over deze gevolgen, maar ook alvast maatregelen te nemen voor het geval dat.

Het beste kunnen ze nu het beste nagaan of er bijvoorbeeld nog patiëntgegevens op de servers van Britse IT-aanbieders staan, en vervolgens meteen maatregelen nemen.

Het ministerie zelf zit inmiddels niet stil. Zo zullen het ministerie van Volksgezondheid, de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hun best gaan doen om de beoogde problemen van tevoren in kaart te brengen en meteen ook aan te pakken. Daarom ook is de capaciteit van het IGJ en het CBG voorlopig uitgebreid.

 

Financiën

Het ministerie van Financiën is bezig met het aannemen van extra douaniers. Dit omdat de Algemene Rekenkamer inmiddels becijferde dat bij een no-deal er zeker 928 nieuwe douanebeambtes nodig zouden zijn.

De Europese Commissie heeft inmiddels veertien noodmaatregelen klaarliggen die in geval van een no-deal meteen in werking kunnen treden.

De overheden raden instellingen en ondernemers aan het zelfde te doen. Letten op privacy en het ontstaan van eventuele lekken als gevolg van een harde brexit is daarbij cruciaal.

 

Gerelateerde berichten...

X