Noord-Hollandse ziekenhuizen gaan digitaal beelden uitwisselen

digitaal geluk smileys

Amsterdam UMC gaat digitaal beelden uitwisselen. Het gaat om uitwisseling van medische beelden met het Boven IJ Ziekenhuis, Amstelland Ziekenhuis en Noordwest Ziekenhuisgroep. Binnenkort sluiten ook het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, OLVG en Flevoziekenhuis aan.

Zorgverleners kunnen voortaan direct de externe medische digitale beelden en beeldverslagen van hun patiënten inzien als zij behandeld worden in een van de andere ziekenhuizen. De digitale medische beelden en beeldverslagen van patiënten worden nier meer via een dvd verzonden naar dit ziekenhuis.

Medische informatie alleen uitgewisseld als de patiënt hiervoor toestemming geevft en er sprake is van een behandelrelatie.

Goed beveiligd platform

Om de digitale gegevens te kunnen delen, hebben de vier ziekenhuizen samen met Zorgring en SIGRA een regionaal uitwisselingsplatform gerealiseerd. Het platform maakt gebruik van XDS, de internationale standaard voor digitale gegevensuitwisseling.

Dit betekent dat er op gestandaardiseerde en goed beveiligde wijze gegevens worden uitgewisseld. Alleen zorgpartijen die voldoen aan strenge beveiligingseisen mogen gebruikmaken van dit platform.

Enorme verbetering

Digitaal beelden uitwisselen tussen de vier ziekenhuizen gebeurt in eerste instantie op kleine schaal. Onder andere binnen de oncologische zorg en kinderurologie. Oncologisch chirurg Babs Zonderhuis is enthousiast. “Door de digitale beelduitwisseling kunnen patiënten vlot verwezen worden en sneller beginnen met het vervolg van hun behandeling. Daarnaast is het mogelijk om het verwijzende ziekenhuis nog dezelfde dag een advies te geven over een patiënt. Dit geeft veel flexibiliteit en voorkomt dat een patiënt onnodig op en neer hoeft te rijden naar Amsterdam.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X