NSA gebruikt Denemarken voor spionage Europa

spionnage

Via Denemarken blijkt de VS jaren bondgenoten, waaronder Nederland te hebben bespioneerd. De geheime afspraken tussen de NSA en de Deense militaire dienst bestonden volgens een klokkenluider sinds 2008.

De klokkenluider was een oud-medewerker van de Deense militaire dienst FE. Deze persoon lekte   interne rapporten naar een Deense toezichthouder. Dat gebeurde nadat de klokkenluider eerder al zorgen had geuit waarmee niets gebeurde. Wel  werd een aantal hoger geplaatste FE-medewerkers op non-actief gezet.

Bevestigen

De Deense publieke omroep DR kreeg contact met de klokkenluider en intussen hebben volgens de omroep andere bronnen de informatie intussen bevestigd. Het informatie vergaren vond plaats via Amerikanen internetkabels in Denemarken. De Amerikanen mochten de informatie daaruit aftappen. Intussen kreeg de NSA daarbij ook de beschikking over informatie die via internetkabels naar Oost-Europa liep. De Amerikanen mochten de informatie verwerken via een datacenter in de Deens hoofdstad Kopenhagen.

Intussen werden onder andere Nederland, Zweden en Duitsland ook gespioneerd. Welke informatie is buitgemaakt is nog niet bekend. Er is wel meer bekend over Denemarken, waar het defensiebedrijf Terma een doelwit bleek te zijn. Dat is extra saillant omdat de Denen samen met het Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) in de race waren voor ontwikkeling van een nieuwe straaljager. De JSF won de race uiteindelijk.

De Nederlandse geheime dienst wil volgens de Volkskrant nog niets zeggen over de affaire.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X