Onderzoek: 56,8 procent van de Nederlandse werknemers heeft geen angst voor baanverlies door robotisering

Ongeveer zes op de tien Nederlandse werknemers (56,8 procent) heeft geen angst voor baanverlies als gevolg van artificial intelligence (AI) en robotisering.

Dit blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. De respondenten zien verandering als heel waarschijnlijk, maar tegelijkertijd maakt 33 procent zich wel zorgen over de eigen baan.

Openstaande vacatures

AI-gerelateerde banen nemen de afgelopen jaren een vlucht. Sinds 2016 is in Nederland het aantal AI-gerelateerde vacatures op de site met 207 procent gestegen. De interesse van werkzoekenden, het aantal clicks op die vacatures steeg in dezelfde periode met 261 procent.

Toch zijn er nog steeds meer openstaande vacatures dan werkzoekenden. Ook de komende jaren zal de vraag naar geschikte specialisten naar verwachting verder toenemen.

 

Positief

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat veel respondenten positief zijn gestemd over de impact die AI zal hebben op hun eigen baan. Zo is 54,2 procent van mening dat zijn/haar werk efficiënter kan worden uitgevoerd.

41,9 procent denkt dat taken sneller worden volbracht door AI. Daarnaast denkt slechts 35,2 procent dat ze minder werk zullen hebben als gevolg van automatisering van werkprocessen.

Iets minder dan de helft (47,4 procent) geeft aan dat ze geloven dat AI in de toekomst invloed zal hebben op hoe ze hun werk uitvoeren. Daarbij gelooft een meerderheid van 66,4 procent dat AI de algemene arbeidsmarkt zal veranderen en banen zal creëren, waarvan we nog nooit gehoord hebben. Ook geloven respondenten dat AI de werkprocessen objectiever en eerlijker zal maken.

Sleutelrol

Toch verwacht 47,1 procent wel dat robots een groot deel van de banen in de toekomst zullen overnemen. Een overgrote meerderheid van 92,5 procent is het er in ieder geval over eens dat technologie banen zal veranderen. Maar 59,3 procent denkt dat dit alleen voor bepaalde sectoren zal gelden.

De belangrijkste reden is de gedachte dat volgens 88,3 procent menselijk handelen in veel sectoren een vereiste zal blijven. Dat geldt dan in het bijzonder voor banen waarin menselijke emotie, zoals zorgzaamheid en humor, een rol speelt. Volgens 82,9 procent van de respondenten kunnen deze banen met geen mogelijkheid vervangen worden door robots.

Volgens 46,7 procent van de ondervraagden denkt dat in de toekomst vooral productiewerk door robots gebeurt. Dit wordt gevolgd door logistiek en de financiële sector. De IT-sector volgt, opvallend genoeg, pas op de vierde plaats. De functies van magazijnmedewerker (57,4 procent), telemarketeer (28 procent) en pakketbezorger (18,1 procent) staan op de lijst om binnen vijf jaar door robots te worden uitgevoerd.

Gerelateerde berichten...

X