Onderzoek: Android verzamelt veel meer gebruikersdata dan Apple

Androidrobotje

Android-smartphones verzamelen zeker twintig keer gebruikersdata dan telefoons van Apple. Dat stelt de onderzoeker Doug Leith van het Trinity College in Dublin die de dataverzameling van beide producenten onder de loep nam.

Dat gebeurt bijvoorbeeld al tijdens het opstarten. Daarbij sturen Androidtoestellen 1MB aan gegevens naar Google. Daarentegen sturen telefoons van het besturingssysteem iOS 42KB aan gegevens naar Apple. Verder zijn er grote verschillen in wat telefoons doen als je het toestel niet gebruikt. Een Androidtelefoon in ruste stuurt nog steeds elke 12 uur 1MB naar Google. Telefoons met iOS sturen 52KB naar Apple.

Data versturen

Leith deed onderzoek met een Google Pixel 2 met Android 10 en een niet nader genoemd iPhone-model die werkte op een gejailbreakte versie van iOS 13.6.1.  Daaruit bleek dat er niet alleen data verstuurd werd tijdens de opstartfase na een reset en in ruststand.

Ook bij de invoer en verwijderen van een SIM-kaart gaan er vooral bij Android veel gegevens naar Google. Maar ook als locatie wordt in- of uitgeschakeld, als de gebruiker inlogt in een van de App Stores, of als de instellingen worden aangepast.

Een berekening leert dat Apple alleen in de VS elke 12 uur rond de 5.8GB data van telefoons verzamelt. Bij Google is dat 1.3TB aan data.

Leith stelt dat het alleen zijn bedoeling is gebruikers voor te lichten over wat ze in dit soort gevallen kunnen doen. Intussen stelt hij ook vast dat gebruikersdata ondanks het aanpassen van de instellingen, toch naar beide bedrijven gestuurd worden. De onderzoekers stelde vast dat dit versturen van data nooit goed is bekeken is. Dit rapport is bedoeld om boven water te krijgen wat er gebeurt, en wat de risico’s zijn voor de privacy van de gebruiker.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X