Onderzoek: datacenters zijn banenmotor met sterke groei werkgelegenheid

datacenter digitale infrastructuur datacentersector restwarmte datacenters datacenterbranche datawarehouse

Nederlandse datacenters blijken een echte banenmotor te zijn, blijkt uit onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA). Momenteel is de sector goed voor zo’n 12.500 banen, In de komende 5 jaar groeit dat volgens het onderzoek naar zeker 16.300.

Multi-tenant datacenters (datacenters met meerdere locaties)  verwachten over vijf jaar zelfs 56 procent meer medewerkers in dienst te hebben. Ook datacenters van techreuzen als Google en Microsoft blijven fors groeien.

 

Personeel

Wel is het tempo van de groei afhankelijk van beschikbaarheid van voldoende technisch gekwalificeerd personeel. Ook in de datacenterindustrie is dit de grootste hobbel.

Werken in een datacenter biedt enorme kansen voor zowel starters als professionals. Met name technische en IT krachten gaan een gouden toekomst tegemoet. In 2017 bedroeg de economische impact van de sector al meer dan 1 miljard euro,  bleek uit eerder onderzoek van de DDA.

De snelle groei maakt het wel lastig om snel goede mensen te vinden. Van de 500 vacatures die momenteel openstaan, is meer dan de helft voor engineers-functies. Dit leidt dan ook tot zorgen.

Het onderzoek laat zien dat de vraag naar starters op MBO 4-niveau het grootst is, maar dat ook de vraag naar personeel met HBO werk- en denkniveau groeit. Dit laatste is het gevolg van de toenemende complexiteit van datacenterprojecten.

 

Onderwijs

Volgens de datacentersector sluit het Nederlandse onderwijssysteem onvoldoende aan op de veel gevraagde functies. Datacenter engineers zijn bijvoorbeeld onder meer verantwoordelijk voor onderhoud, beheer en implementatie van de facilitaire systemen. Maar er zijn momenteel geen opleidingen in Nederland die hierin voorzien.

Eline Stuivenwold, beleidsmedewerker Onderwijs en Werkgelegenheid bij de DDA vertelt: “De datacenter sector biedt kansen voor onderwijsinstellingen om de aansluiting met de praktijk te verbeteren. Zowel om de jongeren van nu voor te bereiden op de digitaal gedreven arbeidsmarkt van morgen, als de kans om nauwer met het bedrijfsleven samen te werken. Als brancheorganisatie slaan we bruggen tussen het onderwijs en de datacenters. De eerste initiatieven worden alvast positief ontvangen door betrokken partijen.”

Bij het oplossen van het personeelstekort ligt er ook zeker een duidelijke rol bij de sector zelf. Stijn Grove, Directeur van de DDA: “Datacenters zijn zwaarbeveiligde gebouwen. Ze kunnen daardoor nogal een mysterieus imago hebben. Er valt dan ook  veel te winnen op het gebied van het imago van de sector als aantrekkelijke werkgever. Het is dan ook zaak dat datacenters aan de buitenwereld laten zien wat én wie ze in huis hebben.”

 

Vrouwen

De datacenters geven in het onderzoek verder aan breder te willen gaan werven. Vrouwen vertegenwoordigen momenteel 7,1 procent van het personeel in de datacenters en zijn daarmee zwaar ondervertegenwoordigd. Melissa Scholten, marketing executive bij Interxion, één van de initiatiefnemers van het onderzoek, vertelt: “Als één van de weinige datacenter-vrouwen maak ik me onder andere hard voor een bredere naamsbekendheid van het datacenter als potentiële werkgever. De sector kan er enorm van meeprofiteren als meer meisjes kiezen voor een opleiding of baan in de techniek. Er zijn er echter maar weinig die de sector überhaupt kennen, of ze hebben een verkeerd beeld van het werkveld. Maar ze zijn altijd blij verrast als ze zien hoe veelzijdig het echt is.”

De veelzijdigheid van het werkveld geldt zelfs voor de datacenter beveiligers. Het onderzoek laat zien dat zij worden geacht meer te kunnen dan alleen ongewenste elementen buiten de deur houden. Beveiligers wordt door 45 procent van de datacenters ook als gastheer gezien. Klantgerichtheid en sociale vaardigheden zijn volgens het onderzoek dan ook de belangrijkste eisen voor een datacenter beveiliger.

 

Restwarmte

De groei van de sector heeft geen nadelige gevolgen voor het milieu. Sterker nog: eerder onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA) wees op een CO2-reductie van 600 kiloton als de restwarmte van datacenters wordt gebruikt door bedrijven en huishoudens. Dit is 17,5% van de opgave van 3,4 mton van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving.

De Tweede Kamer nam in november vorig jaar een motie aan  om datacenter restwarmte te laten meetellen als ‘hernieuwbare energie’.

Gerelateerde berichten...