Onderzoek: Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen

ICT-sector vrouwen en mannen

In de huidige digitaliseringsslag zit veel winst in de relatie tussen directie en IT-afdeling. Dit blijkt uit onderzoek onder 266 Nederlandse IT-beslissers.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebundeld in het onderzoeksrapport ‘Digitaal transformeren of stagneren’. Daarin zijn ook de resultaten per sector weergegeven.

Op de vraag of de doelstellingen van de IT-afdeling worden afgestemd op de algehele organisatiedoelen antwoordt slechts 31 procent bevestigend. 40 procent zegt dat deze wel op elkaar worden afgestemd, maar dat niet inzichtelijk is wat de bijdrage van IT daadwerkelijk is.

 

Directie vs CIO

Zeker 21 procent van de IT-beslissers denkt bovendien dat de directie de CIO vooral ziet als de persoon die de IT-infrastructuur in de lucht houdt.

22 procent betwijfelt of de directie überhaupt weet wie de CIO is of wat hij/zij doet. Slechts 22 procent meent dat de CIO gezien wordt als een belangrijke sparringpartner voor de verdere bedrijfsontwikkeling.

 

Toekomstbestendig

Door een gebrek aan afstemming en onduidelijkheid over de bedrijfsdoelstellingen, is het voor IT-beslissers moeilijk om een toekomstvaste IT-afdeling te realiseren. Bijna de helft van de respondenten (45%) geeft dan ook aan geen duidelijke visie te hebben op welke vaardigheden er de komende jaren nodig zijn.

Desondanks verwacht de meerderheid van de IT-beslissers dat als zij geen nieuwe vaardigheden ontwikkelen, zij hun functie over vijf jaar niet meer kunnen uitvoeren.

Ook wil 52 procent van de IT-afdelingen nieuwe vaardigheden in huis halen en werft daarom nieuwe medewerkers. Hierbij staan security- en cloudspecialisten bovenaan het verlanglijstje.

 

Gerelateerde berichten...

X