Onderzoek: draadloze communicatie op hoge frequenties

Logo voor WiFi

Wetenschappers van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) werken aan draadloze communicatie op frequenties van tientallen GHz. Dat is vele malen hoger dan de frequenties die momenteel gebruikt worden. Doel is netwerktechnologie te ontwikkelen met aanzienlijk hogere bandbreedtes. De wetenschappers gebruiken daarbij apparatuur die ze hebben gemaakt van  commercieel verkrijgbare onderdelen.

De onderzoekers melden op hun site dat ze testen met verbindingen op 44GHz, 83GHz en 94GHz, veel hoger dan de huidige wifi-verbindingen van 2,4GHz en 5GHz. Volgens het NIST moet de nieuwe technologie bandbreedtes opleveren die duizend maal hoger liggen dan wat nu gebruikt wordt voor mobiele netwerken.

Ontwikkelen van communicatie op dergelijk hoge frequenties is ingewikkeld omdat deze gemakkelijk verstoord kunnen worden. Het is al wel gelukt een gekalibreerd signaal uit te sturen op 44GHz en 94GHz.

De nieuw technologie van de NIST moet leiden tot nieuwe standaarden voor netwerkapparatuur. Darpa, dat deel uitmaakt van het Amerikaanse ministerie van defensie, betaalt overigens mee aan het onderzoek. Een einddatum is nog niet bekendgemaakt.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...